Mandag viste offisielle data fra Kina at landets verdiskapning, bruttonasjonalproduktet (BNP), vokste med 6,9 prosent fra tredje kvartal i fjor til tredje kvartal i år.

Det er det laveste veksttallet siden 2009.

I takt med at Kinas økonomiske vekst avtar, har frykten for en ny, global finanskrise økt hos enkelte.

- Det vil være tåpelig å ikke være bekymret, uttalte sjefanalytiker Anders Svendsen i danske Nordea Markets til DN senest i august.

Seniorøkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets venter at Kinas årlige BNP-vekst vil holde seg på omkring syv prosent for 2015.

Han frykter imidlertid at tallene vil kunne se langt lavere ut dersom landet ikke gjennomfører strukturelle reformer, og er ikke fremmed for å se en vekst på mellom tre og fire prosent.

- De har kjørt seg fast i et hjørne med stor kapasitet og ineffektiv drift. De tjener ikke penger som før, gjelden har vokst veldig raskt og arbeidskostnadene er veldig høye. Dette betyr langsommere vekst fremover, sier han til DN.

Nødvendige reformer

Kinesiske myndigheter har varslet gjennomføring av strukturelle reformer, men dette har foreløpig ikke kommet på plass.

- I mellomtiden har de forsøkt å pøse på med kortsiktig stimulans. Det virker på kort sikt, men gjør fallhøyden større på lengre sikt, sier Mork.

Nå frykter han landet vil havne i det han kaller «middelinntektsfella»: at landet blir stående på dagens inntektsnivå med 3-4 prosent årlig vekst - uten å komme seg videre.

- Får vi ingen reformtiltak, er jeg redd for at Kina låser seg helt fast. Den risikoen er veldig høy. Det er ikke et krisescenario, men likevel ikke noe heldig utfall, sier Mork og legger til:

- Kriserisikoen er der også, for finanssystemene i Kina er ikke bra: Bankene sitter nok på atskillig høyere misligholdte lån enn de 1,5 - 2 prosent som offisielt melder om.

Selv mistenker Mork at tallet i realiteten er så høyt som ti prosent.

Halvåpen dør

Dersom Mork får rett i at Kina «låser seg» fast, vil det kunne slå ut i resten av verden på to måter:

  • Lavere etterspørsel etter råvarer og ferdige importvarer
  • Uro i resten av finansmarkedene

- Kina har vist tegn til ønske om å åpne opp finansmarkedene, men de smeller døren igjen med det samme fordi det viser seg å være «farlig» - de mister kontrollen. Den halvveise åpninger tror jeg kan være risikabel også for finansmarkeder for resten av verden, sier Mork.

Sjeføkonom Steinar Juel, Nordea Markets påpeker også at markedet er svært følsomt overfor gode eller dårlige signaler fra Kina - enten de kan tro på tallene eller ikke.

Børsene i Asia er mandag ned 0,5 - 1,0 prosent, og illustrerer med det en lunken holdning til Kina-tallene i asiatiske markeder.

 

Les også: Kompisbank slår seg selv konkurs

– Sjokkerende, ubegripelig og tragisk

– Sjokkerende, ubegripelig og tragisk

 

Se også:

Bordtennis, lavvo og strandstoler. Googles kontorer er litt annerledes:

Bordtennis, lavvo og strandstoler. Googles kontorer er litt annerledes.
Sjef i Google Norge, Jan Grønbech, tror de ansatte jobber bedre når de har et lekerom.
02:10
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.