En fjerdedel av alle utenlandske eiendomskjøp i USA er fra kinesere, viser de siste statistikkene fra US National Association of Realtors. De kjøpte eiendom for 22 milliarder dollar det siste året – opp fra 12,8 milliarder dollar foregående år.

Kinesiske eiendomskjøpere er blitt den største enkeltgruppen i USA, Storbritannia, Australia, Singapore og en rekke andre storbyer - blant annet i Canada. De lar seg ikke stoppe av kapitalbegrensninger fra Kina på 50000 dollar i året.

Flere undersøkelser viser at kinesere som har tjent gode penger på den høye økonomiske veksten i landet gjennom mange år ikke ønsker å bo i Kina i fremtiden. Eiendomskjøp er en måte å legge til rette for at familien kan flytte i fremtiden.

Foreløpig er det ingen panikk i Kina. Den økonomiske veksten ligger på over syv prosent. For kinesiske entreprenører og bedriftseiere er det enklere å tjene gode penger i Kina enn i vestlige land.

Skjulte eiendomskjøp

Eiendom i store, kjente internasjonale byer og regioner lokker til seg kinesiske kjøpere. I London sto kinesiske kjøpere for 11 prosent av alle eiendomstransaksjoner til over en million pund i 2014. I 2012 var andelen på kun fire prosent.

Russiske kjøpere har ligget stabilt på rundt fem prosent i mange år. I Australia økte kinesiske eiendomsinvesteringer med mer enn 60 prosent i 2014, ifølge Knight Frank.

- Det er veldig vanskelig å spore enkelttransaksjoner fra kinesiske eiendomskjøpere i utlandet. De fleste registrerer seg ikke ved offentlige etater og de får ut pengene fra Kina via uoffisielle kanaler, sier Asia-direktør Jin Guo hos eiendomsmegleren Jin Guo til Financial Times.

Han antyder at mellom 20 og 30 prosent av alle utenlandske kjøpere i USA, Australia og Storbritannia kommer fra Kina.

I Sydney, Los Angeles, London, Miami og San Francisco er eiendomsutviklere i ferd med å bygge nye leilighetskomplekser som skal markedsføres eksklusivt på det kinesiske markedet. USA har forenklet visumrutinene for kinesiske statsborgere.

Skattlegger utlendinger

Den kinesiske interessen for eiendom har priset lokale kjøpere ut fra markedene i byer som Sydney, Melbourne, Los Angeles og Singapore. Selv i disse markedene er prisene for sammenlignbare hus og leiligheter lavere enn i Shanghai.

Eiendomsprisene i Sydney har steget med 13 prosent det siste året og lokale eiendomsmeglere legger skylden på kinesiske kjøpere. Det er ikke uvanlig at kinesiske kjøpere kommer på visning med store kontantbeløp - nok til at de kan undertegne en kjøpekontrakt.

- Utenlandsk eierskap av fast eiendom reiser viktige spørsmål – fra nasjonal sikkerhet til potensielt kriminell aktivitet, hvitvasking av penger og andre ting, sier Australias finansminister Joe Hockey.

Singapore har allerede innført en 15 prosent tilleggsskatt for utenlandske eiendomsinvestorer. Australia vil skattlegge utenlandske kjøpere med en prosent for hver million australske dollar som investeres i eiendom.

- Eiendomsmarkedet gløder av mange årsaker, men det er feil å skylde på kineserne. Det virker som denne debatten gir grobunn til en latent rasisme som finnes i Australia, sier direktør Veronica Morgan hos Real Estate Buyers’ Association of Australia til The New Daily.

Elendig start på 2015 for Japan

Den japanske konsumprisindeksen har svekket seg for sjette måned på rad. Prisene økte med 2,2 prosent i januar sammenlignet med i fjor. I april økte salgsskatten i Japan med tre prosentpoeng til åtte prosent.

Det sentrale elementet i «Abenomcs»-strategien til statsminister Shinzo Abe er å skape en prisvekst på 1,9 prosent. Justert for økningen i salgsskatten er Japan langt unna dette målet.

- Den pågående svekkelsen i inflasjonen øker presset på sentralbanken for å komme med nye tiltak, sier Japan-økonom Marcel Thieliant hos Capital Economics.

Andre statistikker viser at de japanske husholdningene reduserte forbruket med 5,1 prosent i januar. Dette er betydelig svakere enn hva Japan-økonomer hadde forventet og er den tiende måneden med et fall i forbruket.

Omsetningen i detaljhandelen falt med to prosent. Den japanske industrien tror det går mot en bedring. De har oppjustert prognosene for februar fra en nedgang i industriproduksjonen på 1,8 prosent til en svak vekst på 0,2 prosent, ifølge Ministry of Economy, Trade and Industry.

Amerikanere mindre fiendtlige til Kina

En ny undersøkelse fra Gallup viser at amerikanerne ikke lenger ser på Kina som fiende nummer én. Kina har rykket ned til en tredjeplass på årets måling – bak Russland og Nord-Korea.

«Kina er forskjellig fra de andre landene da de først og fremst representerer en økonomisk trusel mot USA. Russland og Nord-Korea er mer enn sikkerhetstrusel. Internasjonale hendelser det siste året, spesielt konflikten mellom Russland og Ukraina og den økende innflytelsen Den islamske stat (IS) har i Irak or Syria, har gjort at andre land virker mer truende for USA enn Kina», skriver Gallup.

Meningsmålingsinstituttet mener at høyere økonomisk aktivitet i USA gjør amerikanerne mindre skeptiske til Kina. Andelen amerikanere som ser på Kina som en alvorlig trusel for den amerikanske økonomien har falt fra 52 prosent i 2013 og 2014 til 40 prosent i år.

Markedene

Elendige makroøkonomiske statistikker fra januar er ikke nok til å skremme investorer ved Tokyo-børsen. Nikkei-indeksen ligger an til å avslutte uken på det høyeste siden mars 2000.

I resten av Asia er det en nervøs fredag med oppgang i Kina. Investorer venter på klare signaler fra den kinesiske folkekongressens møter som starter i Beijing i neste uke.

Her forventes det at de økonomiske strategiene for neste år vil bli presentert, blant annet vekstmålet. Det antas at kinesiske myndigheter sikter mot en økonomisk vekst på rundt syv prosent.

Det er negativ utvikling på aksjemarkedene i Sørøst-Asia.

Lavprisflyselskapet Air Asia gikk på sitt første tap på to år til tross for en lav oljepris. Årsaken er høyere finanskostnader fra valutatap og høyere driftskostnader. Kostnadene per setekilometer økte med åtte prosent i forrige kvartal til 3,98 amerikanske cent.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no

 

Les også: Asia i dag: Rekordfall i eiendomspriser
 

Advarer om global boligboble  

Asia i dag: Skjulte lån og skyhøy risiko