Bekymringer rundt veksten i Kina har det siste året vært ett av de største usikkerhetsmomentet i et fortsatt positivt globalt aksjemarked.

Nedjusterer

Mens USA tikker gradvis videre i en svak gjeninnhenting, er frykten at farten i verdens nest største vekstmotor avtar.

Les også: Ett land skal opp, ett land skal ned

Nå nedjusterer så også Verdensbanken sitt anslag på veksten i den økonomiske aktiviteten i Kina, målt ved brutto nasjonalproduktet, med 0,1 prosentpoeng til 7,6 prosent, ned fra 7,7 prosent tidligere, ifølge TDN Finans.

Bedring mot sommeren

Justeringen tilskrives "en humpete start på året", der Kinas industriproduksjon og eksport har vært svak i januar og februar.

Les også: Kinas industrimaskineri faller tilbake

«Mens vekstraten for den industrielle produksjonen har sakket av, og eksporten har trukket seg sammen i årets første to måneder, er det imidlertid en styrkende trend, og vi venter den kvartalsvise veksten å stige halvveis i året idet ekstern etterspørsel fra høyinntektsland tar seg opp», uttaler Verdensbanken, ifølge Reuters.

Stoler på forbrukerne

Forventningen til 2015 holdes imidlertid uendret på 7,5 prosent. Det er likevel lavere enn den faktiske veksten ifjor, som endte på 7,7 prosent.

«En planlagt nedgang i investeringsveksten vil bli gradvis motvirket av en økning i forbruksveksten, som er støttet av veksten i husholdningenes inntekter og en gradvis innsnevring av inntektsgapet i de urbane områdene», skriver banken.

Reduserer forventningene

Verdensbankens kutter samtidig sine anslag for veksten i Øst-Asia og Stillehavet eksklusive Kina med 0,3 og 0,1 prosentpoeng for 2014 og 2015.

Samtidig understrekes det at regionen trolig vil se stabil vekst de kommende årene, godt hjulpet av en gjeninnhenting og vekst i global handel, som vil motvirke strammere finansielle markeder.

- For Øst-Asia tror vi at vekstdriverne i økende grad vil komme utenfra som følge av en bedring i de utviklede økonomiene, uttalte sjeføkonom Bert Hofman i Verdensbanken til journalister søndag kveld.

Kapitalflukt forblir bekymring

Utenlandske investorer har imidlertid trukket store mengder kapital ut av fremvoksende økonomier i kjølvannet av Den amerikanske sentralbankens nedtrapping av sitt stimuliprogram.

Les også: Dette har kun skjedd tre ganger tidligere

Fed pumpet 1000 milliarder dollar inn i det økonomiske maskineriet bare i 2013, og beslutningen om å sakke seddelpressen - og potensielt stanse den til høsten - ventes å bidra til fortsatt kapitalflukt fra Øst-Asia og er en bekymring, mener Verdensbanken.

- Et vaktsomt blikk på kapitalstrømmene forblir berettiget, sa Hofman.

Sjeføkonomen la også til at det meste av kapitalstrømmen i øst-asia nå var mer fra utenlandske direkteinvesteringer enn fra porteføljeinvesteringer, noe som bidro til mindre svingninger enn tidligere.

Verdensbanken mener også at en rotete rebalansering i Kina kan skade vekstutsiktene for råvareprodusentene i regionen, mens handelspartnerne kan få et løft dersom rebalanseringen lykkes.

Flere svar denne uken

Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet IMF har sine vårsamlinger i Washington denne uken, i det finansministrene fra G20-landene planlegger en parallell samling, ifølge Bloomberg.

Torsdag offentliggjøres Kinas eksporttall for mars og handelsbalansen, der markedet venter en økning etter det største fallet siden 2009 i februar.

Les også: Kinas eksport dabber av dnPlus

Prisutviklingen (KPI)  i Kina i mars offentliggjøres dagen etter, fredag, mens tall på direkteinvesteringene samme måned kommer mandag 14. april.

Les også:
Avsløringer om skjult aksjevåpen ryster Wall Street


 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.