Sentralbanksjef Zhou Xiaochuan sa under en pressekonferanse i Kina i helgen at myndighetenes økonomiske strategier går etter planen – også målet om en økonomisk vekst på 6,5 til syv prosent i 2016.

«Ganske så dystert»

– En overdreven økonomisk tiltakspolitikk er ikke nødvendig for å innfri målene. Hvis det ikke kommer betydelig økonomisk uro eller finansiell ustabilitet, vil vi føre en ansvarlig pengepolitikk, sa Zhou.

Dette er fjerde gang på en måned at Zhou er ute i mediene for å prøve å berolige investorer og finansmarkedene. Den kinesiske valutaen ble svekket fra i august ifjor, men de siste par ukene har den styrket seg.

Finansmarkedene har etterlyst bedre kommunikasjon fra sentralbanken og den politiske ledelsen.

Den kinesiske handelen har fortsatt fallet hittil i år sammenlignet med ifjor. Industriproduksjonen økte med 5,4 prosent i de to første månedene – 0,2 prosentpoeng svakere enn forventet.

– Samlet sett er bildet fortsatt ganske så dystert. Vanligvis ser vi en stor nedgang deretter en stor oppgang i årets to første måneder. I år er det kun en nedgang, sier Kina-økonom Zhou Ha hos Commerzbank AG til Wall Street Journal.

Aktiviteten i eiendomsmarkedet har tatt seg opp og salget har økt med 46 prosent i år. Eiendomsprisene i storbyen Shenzhen økte med 52 prosent i januar sammenlignet med ifjor.

«Den siste kredittveksten og oppgangen i eiendomsmarkedet peker på et oppsving i investeringene og i industrien fremover. Vi opprettholder vår prognose om en økonomisk vekst i bruttonasjonalprodukter på 6,2 prosent i 2016, men oppsiden kan komme raskere enn forventet på grunn av oppgang i anleggssektoren», skriver sjeføkonom Wang Tao for Kina hos UBS Group.

Tomme leiligheter

Andre eksperter advarer mot å tro at eiendomssektoren vil klare å skape ny økonomisk vekst. Den kinesiske eksporten falt med over 25 prosent i februar.

– Det er altfor mange tomme leiligheter i tredje- og fjerderangs byer. Det vil ta minst tre til fem år før disse er solgt unna. Gjennom denne perioden vil nyinvesteringer forbli svak, sier sjeføkonom for Kina hos Nomura, Zhao Yang, til South China Morning Post.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.