Fra oktober til februar er det ofte store mengder svevestøv i luften i nordøst-Kina. Det er først de siste årene at myndighetene har innrømmet alvoret og offentliggjort målinger til innbyggerne.

På torsdag ettermiddag var luftforurensningsindeksen på 470 i Beijing. Dette er ti ganger høyere enn hva som er vanlig i vestlige småbyer og tettsteder. Verdens helseorganisasjon (WHO) advarer mot en eksponering på over 25 i 24 timer da det utgjør en alvorlig helserisiko.

Forurensningen er også ille i dag; de siste målingene ligger på rundt 375. Innbyggerne i Beijing er frustrerte og ser ingen bedring.

– Jeg lurer på om jeg vil leve lenge nok til å se at dette blir løst. Hvis myndighetene ikke klarer å løse dette bør vi i alle fall få fri på dager som dette, sier den 32 år gamle Beijing-kvinnen Su Zhiyu til South China Morning Post.

 

Sprenger skalaen

«Air Quality Index», som amerikanske myndigheter har utarbeidet, har seks grupperinger. Den alvorligste er målinger på mellom 301 og 500, som blir karakterisert som «farlig». I Kina har denne skalaen blitt sprengt, senest i Hubei-provinsen denne uken.

Innbyggerne har fått advarsler fra myndighetene om å begrense all aktivitet utendørs. Barn og eldre er blitt anbefalt å holde seg innendørs. Flere skoler er stengt i dag og de som holder åpne har kansellert uteaktiviteter.

Over 100 industriselskaper fått ordre om å stenge fabrikker rundt Beijing. Ved anleggsområder har arbeiderne fått beskjed om å stoppe gravemaskiner.

 

Pusteproblemer

Det brasilianske fotballandslaget er i Beijing for å spille vennskapskamper i helgen mot blant annet Argentina. De topptrente fotballspillerne har hatt problemer under trening.

- Det føltes svært vanskelig å puste, halsen er tørr og det føles som det brenner, som om jeg har pustet inn røyk. Vi kan ikke rømme fra disse problemene – vi må akseptere der. Vi forsøker ikke å finne unnskyldninger, sier fotballspilleren Robinho til brasilianske medier.

 

Lover å gjøre «alt»

Kina står som arrangør for det årlige APEC-møtet i begynnelsen av november. Mange tusen delegater fra nesten 30 land vil være på plass i byen. Kina er svært opptatt av å vise seg frem fra sin beste side. Luftforurensningen kan ødelegge dette inntrykket.

- Beijing vil gjøre alt for å forberede til APEC-møtene. Vi må kontrollere forurensningen i luften og i vannet, sier Beijings kommunistleder Guo Jinlong til China Daily.

I de ti dagene møtene pågår vil det være restriksjoner på bruk av privatbiler i byen, en rekke fabrikker vil bli beordret stengt og alt arbeid ved byggeplasser skal stoppes opp. Også i naboprovinsene vil det bli innført tilsvarende tiltak.

 

Syv millioner dødsdall

Forurensningen i Beijing har gjort at det er vanskelig for storselskaper å lokke til seg nøkkelpersoner til Beijing med familier. Risikoen for fremtidige helseproblemer anses å være for høy til at mange tør å bo i Beijing.

- Vi ser at enkelte selskaper går tilbake til praksisen fra 1980- og 1990-tallet og kompenserer ekstra for ansatte som jobber i byer med høy luftforurensning. Disse pakkene gjør det mulig for ansatte å la familiene forbli i hjemlandet og de mottar en godtgjørelse for jevnlige hjemreiser, sa Kina-direktør Angie Eagan hos rekrutteringsselskapet MRIC til Bloomberg News tidligere i år.

Ifølge en rapport fra Verdens helseorganisasjon (WHO) fører luftforurensning til syv millioner dødsfall årlig. Rundt 40 prosent av disse kommer fra Kina.

Les også:

Nobelkomiteen annonserte feil navn på fredsprisvinneren

Beholder anslaget for verdens oljeetterspørsel  

Over 10.000 lynnedslag over Norge natt til fredag  

 

  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.