Nærmere 90 prosent av kinesiske storbyer har mer luftforurensning enn det som er helsemessig forsvarlig, medgir myndighetene.

Bare åtte av de 74 storbyene som overvåkes løpende, hadde i fjor en luftkvalitet som tilfredsstilte kravene som er satt, opplyser det kinesiske miljøverndepartementet.

Selv om dette er ille, var det likevel en forbedring fra året før. Da var det bare tre av byene som hadde en luftkvalitet som lå innenfor kravene.

Innhyllet i smog

Kinesiske miljøvernmyndigheter foretar løpende målinger av luftkvaliteten og registrerer utslipp av både partikler, CO2 og ozon.

En tung smog henger nesten konstant over Beijing og andre kinesiske storbyer, noe som i 2013 fikk myndighetene til å erklære «krig mot forurensning».

Som et ledd i krigen er det innført strengere utslippskrav til industrien, samtidig som myndighetene har varslet en nedtrapping i bruken av kullkraft.

Verst i Hebei

Sju av de ti verste byene ligger i den tungt industrialiserte Hebei-provinsen, som omkranser Beijing.

I denne delen av Kina blir det målt verdier som ligger tre ganger høyere enn myndighetens krav, og det vil gå lenge før innbyggerne kan puste inn luft som ikke er helsefarlig.

Først i 2030 regner kinesiske myndigheter med at landsgjennomsnittet for luftforurensning vil være kommet ned på det som i dag defineres som grenseverdier.

Størst innsats skal settes inn i Hebei-provinsen, der kullforbruket skal ned og forurensende industri skal avvikles.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Asia i dag: Ser ingen bedring for Kina



Kapitalismen vs. klima  

Ekspert: – Kinas kullkraft koster 670.000 liv årlig