Kina har opplevd en rekordhøy strøm av kapital ut fra landet de siste månedene. Mandag svarte derfor Kinas sentralbank med å kutte reservekravene til landets største banker for femte gang på under ett år.
- Det er en direkte følge av at kinesiske selskaper og privatpersoner flytter penger ut av landet. Det at kapitalstrømmene er negative og veldig store, krever at sentralbanken kutter reservekravene til bankene for å unngå at likviditeten innenlands skal falle, sier makroøkonom Ole André Kjennerud i DNB Markets.
Strømmen har snudd
Gjennom hele 2000-tallet opplevde Kina en stor kapitalinnstrømning på grunn av store overskudd på landets driftsbalanse overfor utlandet.
Reservekravene til bankene, som bestemmer andelen av innskudd som bankene må plassere hos sentralbanken, ble økt for å hindre at likviditeten ble for stor i Kinas innenlandsøkonomi.
De siste årene har imidlertid kapitalstrømmene snudd. Dermed har også reservekravene blitt kuttet med jevne mellomrom. Lavere reservekrav øker bankenes utlånskapasitet.
- Det er et virkemiddel som man bruker for å forhindre at kredittveksten blir for svak eller at bankene skal få problemer med finansieringen, sier Kjennerud.
Overrasket over mandagens kutt
Senioranalytiker Amy Yuan Zhuang i Nordea Markets mener en økende og selvforsterkende forventning om en svekkelse av den kinesiske yuanen har vært hovedårsaken til de store kapitalstrømmene ut fra Kina.
Derfor er hun overrasket over at reservekuttet kom mandag.
- Vi har ventet at det å opprettholde valutastabilitet og demme opp for negative kapitalstrømmer vil være høyeste prioritet. Kuttet i reservekravet risikerer å forsterke presset for en svakere valuta i de kommende dagene, skriver Zhuang i en oppdatering fra meglerhuset.
Kan få fullstendig kollaps
Så langt har Kinas sentralbank forsvart valutaen ved å selge unna valutareserver for å opprettholde etterspørselen etter yuan. I januar falt reservene med 100 milliarder dollar til 3230 milliarder dollar. Siden midten av 2014 har reservene falt med 762 milliarder dollar, ifølge Reuters.
Det kraftige reduksjonen av valutareservene har ført til økt bekymring for at myndighetene på et tidspunkt blir nødt til å tillate en devaluering av valutaen.
Kjennerud i DNB Markets mener sentralbanken i realiteten har to valg:
- Det ene er å kontre all kapitalutgang ved å redusere egne reserver. Alternativt kan man holde reservene uendret. Resultatet vil da være at ingen kjøper yuan av de som ønsker å selge yuan - og du får en fullstendig kollaps i valutakursen.
Selskaper har mye valutagjeld
Enn så lenge tror han sentralbanken er komfortabel med å bruke av reservene for å holde unna for presset mot valutaen. Dessuten tror han det er et annet forhold som stopper sentralbanken fra å tillate en kraftig svekkelse av valutaen:
- Jeg tror de er lite komfortable med å svekke valutakursen samtidig som store, kinesiske selskaper har veldig mye valutagjeld. Så lenge de er eksponert mot svakere valutakurs på denne måten, så tror jeg ikke de tør å la kursen gå svakere, sier Kjennerud
Ifølge makroøkonomen gjør selskapene allerede mye for å kutte gjelden de har i utenlandsk valuta. Om et år eller to kan nivået være tilstrekkelig redusert, tror han.
- I det mange nok selskaper har redusert valutarisikoen sin, så tror jeg det er en vesentlig større sannsynlighet for at sentralbanken bare vil la kursen gå, sier Kjennerud.
Følg markedene i DN Investor
Les også:
Ukeporteføljene: Lemper ut fiskeaksje
Mitsui kjøper seg inn i Hexagon
Oljeprisene: - Det verste salgspresset er kanskje over (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.