Kina overrasket verdens finansmarkeder da landet svekket sin valuta denne uken.
Valutatrekket ventes å føre til positive effekter for Kinas eksportnæring og bidra til valutaens innpass i Det internasjonale valutafondets (IMF) liste over reservevalutaer, kalt «Special Drawing Rights basket».
For Kinas naboer i Asia, fremvoksende markeder generelt og råvareeksportører kan yuan-svekkelsen derimot føre til store utfordringer, fremkommer det i en rapport fra den britisk storbanken Barclays denne uken.
2015 har allerede vært et tøft år for fremvoksende økonomier; valutakursene falt til det laveste nivået på 15 år tidligere i sommer, råvarepriser har stupt og investorer flytter penger ut i påvente av økte renter i USA.
Økonomene i Barclays er ikke de eneste som spår tøffe tider også fremover.
Tidligere i sommer ventet Nordea Markets' danske sjefanalytiker, Anders Svendsen Sjefanalytiker i Nordea Markets: Spår verre situasjon enn den «totale kollapsen i 2013» .
- Jeg er mindre optimistisk for nå enn jeg var da - og mer bekymret. Devalueringen er et tegn på at kinesiske myndigheter er mer bekymret for økonomien i landet. Da vil det være tåpelig å ikke være bekymret, sier han til DN fredag.
Potensielt Kina-sjokk
Etter en periode med nærmest utelukkende svake tall fra Kina, øker nå bekymringen for kinesisk import. En rekke asiatiske økonomier vil påvirkes betydelig av lavere kinesisk etterspørsel etter deres varer, understreker Barclays.
Meglerhusets økonomer hevder i sin rapport at valutajusteringen sannsynligvis vil «snu forventningene for fremvoksende økonomiers vekstutsikter, og vil føre til bekymringer for et potensielt sjokk både for Kinas vekstmønster og de påfølgende ringvirkningene av dette.»
Svendsen i Nordea Markets ser flere tegn på at det går saktere for Kina fremover - og dermed også for en rekke andre fremvoksende økonomier.
Blant annet peker analytikeren på: at en rekke makrotall fra Kina skuffet i juli, børsuroen i landet og det faktum at en rekke internasjonale researchere sår tvil rundt Kinas økonomiske vekst.
- På tross av dette er devalueringen av valutaen helt klart positivt. Det er et sterkt signal at Kina med dette beveger seg mot økt liberalisering. Kina har begynt å stimulere økonomien, men det vil ta lang tid før det slår inn, sier han.
Råvarestupet kan fortsette
Kinas justering av valutaen vil også føre til svakere global etterspørsel etter råvarer, skriver Barclays videre i sin rapport.
Så langt i år har Bloombergs råvareindeks, som er en samleindeks over globale råvarepriser, falt med over 13 prosent. Det siste året har indeksen falt med over 28 prosent.
Barclays spår at råvareeksportører vil bli hardt påvirket av et ytterligere prisfall, og rapporten trekker frem fremvoksende økonomier som Brasil, Malaysia, Chile og Sør-Afrika, som sårbare.
Råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB viser til at Kina konsumerer opp mot 50 prosent av verdens industrimetaller.
- Kina har lenge vært den store råvareelefanten i verden. Jeg tror råvarepriser vil falle som følge av den svakere kjøpekraften i Kina. Særlig aluminium tror jeg vil bli negativt påvirket, sier Schieldrop i SEB til DN.
Han tror riktignok oljen er unntaket i dette bildet.
Tror oljepris unntas
Det internasjonale energibyrået (International Energy Agency – IEA) oppjusterte oljekonsumveksten for i år til 1,7 prosent. SEB har sine anslag enda høyere enn dette, på 2,1 prosent.
- Vi tror på sterk vekst i globalt oljekonsum, sier Schieldrop.
Kinas eksportindustrier vil nyte godt av valutafallet, og på sikt kan det gi positive effekter for landets økonomi, påpeker Schieldrop. Han tror det vil føre til at Kinas etterspørsel etter olje ikke vil avta selv om oljeimporten blir dyrere for landet.
- Kinas valutagrep har ikke påvirket mitt syn på oljeprisen. Det er ikke dette grepet som vil få det store utslaget. Lavere yuan er positivt for kinesisk økonomi, og oljekonsum innad i Kina har stort rom for kraftig vekst fremover, sier han.
Han påpeker at Kina konsumerer 11 til 12 prosent av verdens olje, og ligger under det globale gjennomsnittet per innbygger.
Etter å ha svekket yuanen mot dollar med over tre prosent i løpet av uken, gikk Den kinesiske sentralbanken inn for å stabilisere valutaen mot slutten av uken. Dette førte til en liten styrkelse fredag.
- Les mer: Kronen svekker seg videre mot euro
Les også på DN.no:
Island kan tape milliarder på russisk importstopp
Samsung sniklanserte ny telefon
Hellas godkjenner tredje krisepakke
Se DNTV:
DNs kommentator om Kina: - Det er den store skrekken for Norge
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.