Kinesiske myndigheter forbereder seg på å ta i bruk Nordvestpassasjen til skipsfart etter hvert som isen smelter. Det vil redusere reisetiden mellom Kina og USAs østkyst betraktelig.
Publisert:
Oppdatert:
Illustrasjonsfoto, fra isfjorden Ilulissat, Grønland.
(Foto: Istock)
Mer...
I flere hundre år sendte europeiske land ut ekspedisjoner for å finne passasjen nord for Canada for å kunne reise raskere til Asia. Blant andre dansk-norske Jens Munk forsøkte seg på ferden i 1620, men kom ikke lenger enn til Hudson Bay.
Passasjen er fortsatt sperret av is store deler av året, men den globale oppvarmingen og tilbaketrekkingen av isen i Arktis gjør den stadig mer tilgjengelig.
– Kinesiske skip kommer til å seile denne ruten i fremtiden. Når den blir tatt i bruk vil den forandre sjøfarten og ha stor betydning for internasjonal handel og verdensøkonomien, sier myndighetstalsmann Liu Pengfei.
Myndighetene har utarbeidet en 356 sider lang guide for skipsfart gjennom passasjen. Guiden inneholder blant annet kart og beskrivelser av isforholdene i området.
I dag går mye av skipsfarten mellom Kina og USA via Panamakanalen.
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Keyboard Shortcuts
Shortcuts Open/Close/ or ?
Play/PauseSPACE
Increase Volume↑
Decrease Volume↓
Seek Forward→
Seek Backward←
Captions On/Offc
Fullscreen/Exit Fullscreenf
Mute/Unmutem
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Seek %0-9
Copied
Live
00:00
00:55
00:55
Norge åpnet Nasdaq
-Føltes allright å starte Nasdaq-handelen
00:55
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.