Etter å ha åpnet opp, endte Shanghai-børsen i Kina ned over to prosent mandag.

Et kraftig aksjefall de siste ukene har ført til frykt for at landet beveger seg inn i en finanskrise. Nå fortsetter myndighetenes iherdige forsøk på å overbevise resten av verden om at de har full kontroll.

I helgen uttalte den kinesiske sentralbanksjefen Zhou Xiaochuan at nedgangen i aksjemarkedet nærmer seg slutten. Norske økonomer blir ikke overbevist.

- Slike uttalelser kommer hele tiden, påpeker Swedbanks sjeføkonom Harald Magnus Andreassen.

- Det ser ut som at aksjeboblen fortsatt har mye å gå på, mener sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

DNs valgportal: Hvilke politikertopp er du mest enig med?

Mener forsøkene mislyktes

Sentralbanksjef Xiaochuan skal i helgen også ha vært opptatt av å understreke at aksjefallet ikke får store konsekvenser for realøkonomien.

Mandag nedjusterte Kina tallet for veksten i fjorårets bruttonasjonalprodukt (bnp) fra 7,4 til 7,3 prosent. Dette er det laveste nivået siden 1990, ifølge NTB. For i år er vekstmålet på syv prosent.

Usikkerheten knyttet til kinesisk økonomi har riktignok økt i sommer etter en rekke tiltak som tilsynelatende skal stimulere økonomien. Dette er også trukket frem som bakgrunnen for at aksjemarkedet begynte å falle.

Ikke minst ble sjokkbølger skapt, da kinesiske myndigheter plutselig startet nedjusteringen av sin valuta mot amerikanske dollar. Og i et forsøk på å stabilisere, har myndighetene blant annet vært svært aktive med å støttekjøpe aksjer.

Bruce og Andreassen mener forsøkene åpenbart har vært mislykkede.

- Gitt alle tiltakene, fortsetter likevel aksjefallet. Og jeg synes heller ikke tiltakene gir inntrykk av at man har kontroll. De virker heller litt paniske, sier Bruce.

Andreassen venter å se en ny linje i tiden fremover.

- Nå tror jeg de selv erkjenner at de har gjort alvorlige politikkfeil. Særlig var inngrepene i aksjemarkedet uheldige. De har mistet tillit, sier sjeføkonomen.

Får skylden for global uro

USAS finansminister Jack Lew er blant dem som mener den kinesiske devalueringen av valutaen utløste den globale markedsuroen.

- Vi vil holde dem ansvarlige, sier han i et intervju med CNBC.

I helgens uttalelse forsikret sentralbanksjef Xiaochuan om at kinesiske yuan nå stabiliseres, noe som igjen betyr at landets finansmarkeder ventes å bli «mer stabile».

Samtidig hevdet sentralbanksjefen at devalueringen ikke ble foretatt for å gi landets eksportører et konkurransefortrinn, skriver TDN Finans.

Andreassen og Bruce mener den kinesiske økonomien i utgangspunktet tåler en aksjekursnedgang. Samtidig fastholder de et syn om at det er en stor risiko knyttet til kinesisk økonomi, først og fremst i forbindelse med at en eventuell kredittboble kan sprekke.

- Et overvurdert aksjemarked har falt, men det finnes også tegn på at økonomien har funnet feste, sier Andreassen og peker på bedring i boligmarkedet.

Tirsdag vil han følge nøye med når Kina legger frem ferske handelstall for august.

- Det blir veldig spennende.

Les også:

Norsk industriproduksjon faller kraftig  

Asia i dag: USA vil holde Kina ansvarlig

- Det sykeste jeg har opplevd

Se DNtv: Ekslusivt: Møt mannen bak Popcorn Time

Ekslusivt: Møt mannen bak Popcorn Time
Federico Abad er mannen som skapte Popcorn Time, pirattjenesten som har fått filmindustrien i Hollywood til å skjelve. DN møtte mannen som hittil har valgt å være anonym i hjembyen Buenos Aires
02:47
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.