Det skriver det kinesiske statlige nyhetsbyrået Xinhua søndag.
Byrået fremholder at dette er myndighetenes nyeste tiltak for å få nytt liv i lite offensive SOE'er.
Flere tiltak
Kina vil modernisere SOE'er, forsterke ledelsen av statlige aktiva, fremme blandet eierskap samt forhindre verdiforringelse av statlige eiendeler, ifølge retningslinjene fra sentralkomiteen i Kinas kommunistparti.
The Wall Street Journal (WSJ) fremholder at planen innebærer et beskjedent inngrep i Kinas statskapitalisme.
SOE'enes yteevne søkes fremmet gjennom å la dem ta inn private investorer.
Samtidig søkes konkurranseevnen styrket ved å gjøre dem større, selv om dette innebærer risiko for økt ineffektivitet og for å legge ytterligere hindringer i veien for private selskaper, skriver avisen.
WSJ påpeker dessuten at planen ikke gjør det klart om underpresterende statsselskaper vil bli tillatt å gå konkurs - et tiltak økonomer mener vil være kritisk for dens suksess.
Innen 2020
Myndighetene planlegger å gjennomføre store reformer i nøkkelområder innen 2020, når SOE'er ventes å være mer robuste og innflytelsesrike, og å ha en sterkere evne til å unngå risiko.
Ifølge retningslinjene vil myndighetene forbedre SOE'enes kompetanse og utvikle dem til fullt uavhengige markedsenheter.
Retningslinjene sier at myndighetene skal ha tett oppfølging av en gruppe SOE'er som er kreative og som kan møte internasjonal konkurranse.
For tiden finnes det 110 statseide selskaper under administrasjon av kommisjonen for tilsyn og administrasjon av statseide aktiva (Sasac), mens mange flere SOE'er eies av lokale myndigheter.
Kinesiske SOE'er har hatt en dominerende posisjon i markedet, med enorme ressurser, inkludert lettere tilgang til lån og mer fordelaktig politikk, men de betraktes som mindre effektive enn private selskaper, og som mindre kraftfulle i en situasjon med lavere vekst i økonomien, skriver nyhetsbyrået.
Les også:
Asia i dag: Vet hva som utløste Kina-panikken
Se DNtv: Oljeingeniører mistet jobben. Nå selger de sykler for 80.000 kr stk.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.