I forrige uke oppsto det fullstendig panikk i det kinesiske rentemarkedet. Myndighetenes knallharde linje overfor bankene førte til at rentene på lån i pengemarkedet, hvor bankene gir kortsiktige lån til hverandre, steg til rekordhøye nivåer.

Fredag og mandag har pengemarkedsrentene falt noe tilbake, angivelig etter at sentralbanken skal ha gitt ekstra likviditet til enkelte store banker.

Vil kvele kredittveksten
Men ingen bør være i tvil om at myndighetenes ønske om å kvele en skyhøy kredittvekst fortsatt står fast. Mandag sier sentralbanken klart i fra at det er opp til bankene selv å ordne opp i problemene og at likviditeten i markedet er tilfredsstillende. I aksjemarkedet svarte investorene med å sende bankaksjer kraftig ned. I Shanghai falt børsen med 5,3 prosent, det største fallet på nesten fire år.

- Hovedbeskjeden fra myndighetene er at man ikke godtar aktivitetsveksten bankene har hatt de siste årene. Den er ikke bærekraftig og den skal man få slutt på, sier makroøkonom Ole André Kjennerud i DNB Markets til DN.no.

- Implisitt betyr det at man må kutte ned på høyrisikoinvesteringer gjennom skyggemarkedet, som i bankene i stor grad også driver med. Og det er en viktig inntektskilde for bankene. Når man skal kutte ned på dem, så reduserer man fremtidig avkastning og da bør det også gi utslag i aksjeprisene, sier Kjennerud.

Ligner finanskrisen
På lengre sikt betyr det svakere vekst i markedene myndighetene har identifisert som risikable: Industri og eiendom. På kort sikt kan imidlertid myndighetenes harde linje med å ikke tilføre likviditet og i stedet be bankene om å ordne opp selv kan potensielt kan velte banker som har lånt ut langt og ikke klarer å hente kortsiktig finansiering.

- Det er mange likhetstrekk med det som skjedde før finanskrisen. Men det er helt opplagt at myndighetene ønsker å stramme til og det er derfor man mer eller mindre har tillatt at rentene stiger over denne perioden. Nå har man hatt noen uker på seg og man har hatt mulighet til å tilføre likviditet som ville fått rentene ned, men man har ikke gjort det. Man sier egentlig at «dette er deres problemer og dere må fikse dette selv - vi kommer ikke til å stille opp», sier Kjennerud.

Mindre etterspørsel etter våre varer
- Hva skal vi i Europa da tro om utviklingen i Kina fremover?

- For det første tror jeg vi må se det positive i at man ønsker å gå vekk fra denne investeringsmodellen som er fundert på billig kreditt og som man har hatt det siste året. Det er positivt fordi det reduserer risikoen for en eventuell hard landing.

- Men vi må også ta inn over oss at dette betyr lavere vekst i Kina, det betyr at etterpsørselsveksten etter mange av de varene Kina importert mye av, som råvarer og olje, kommer til å bli mindre i årene som kommer. Vi ser allerede svakheter i råvaremarkedene. Aluminiumspriser er på det laveste siden 2009, kobberpriser er på det laveste siden 2011. Råvaremarkedene har tatt dette inn over seg, virker det som.

- Og da kan det potensielt slå rett inn i norsk økonomi?

- Det kan det absolutt.

Nedgang i oljeprisen
Mandag falt prisen på nordsjøolje med levering én måned frem i tid under 100 dollar fatet for første gang på tre uker. Ifølge Bloomberg News begrunnes nedgangen med nettopp bekymringer for utviklingen i Kinas økonomi.

- Plutselig får etterspørselsbekymringer oppmerksomhet igjen og ingen snakker lenger om tilbudssiderisiko. Kinas økonomi ser ut til å bremse ytterligere opp, sier analytiker Carsten Fritsch i Commerzbank til Bloomberg.

Økonomene i DNB Markets la i april i år frem prognoser der de anslo at veksten i Kinas bnp bremser til 7,5 prosent i år og syv prosent til neste år. De siste ukenes hendelser gjør imidlertid at Kjennerud ikke utelukker at veksten kan bli svakere enn meglerhuset har sett for seg.

- Dette er jo negativt for kredittveksten på kort sikt. Og kanskje uroen kan nok ha bidratt til at det vil gi større negative konsekvenser enn vi tidligere har sett for oss. Det kan være at veksten i andre kvartal og inn i tredje kvartal kan bli lavere enn vi har lagt til grunn. Det er en potensiell nedside for disse anslagene, sier Kjennerud.

LES OGSÅ:
<b>Rentepanikk i Kina: - Fullstendig mangel på kommunikasjon</b>

<b>Advarer mot nye </b>«<b>sorte svaner»</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.