På det eksklusive klimacruiset til Svalbard utgjør kinesere med velfylt lommebok mer enn halvparten av passasjerene på MS Fram.

De har betalt over 100.000 norske kroner hver for reisen der naturopplevelser blir kombinert med foredrag av fremstående klimaforskere og besøk på forskningsinstitusjoner i Tromsø og på Svalbard.

- Vi visste at denne turen handlet om miljø. Klimaendringene har forandret Arktis litt. Vi har hørt at det skal komme store forandringer her. Jeg vil se disse forandringene, sier Weiguang Han til NTB.

Gifteklar

Til høsten skal Weiguang gifte seg med juvelèrdatteren Xiaoying Liu. De har med seg egen fotograf på Hurtigruten for å ta brudebilder i kalde og eksotiske omgivelser. Weiguang og Xiaoying avslører et brennende ønske om å se isbjørn.

- Vi har seilt langs Svalbard i flere dager uten å se isbjørn. Er det fordi det er blitt varmere her? undrer Xiaoying, som er i Arktis for første gang i sitt liv.

Vokser

Det kommende ekteparet er del av en voksende og kravstor gruppe kinesiske turister som gjør sitt inntog på flere reiselivsarenaer.

Kinesere er unntatt fra Innovasjon Norges reiselivsstatistikk for fjoråret fordi de ikke slår ut på de regionale statistikkene. Men de kinesiske gjestedøgnene i Norge økte ifjor med 13 prosent til 52.000 døgn. Det var likevel en forsvinnende liten andel av de totalt 41,5 millioner gjestedøgn i 2009.

Største gruppe

Men på Hurtigrutens ekspedisjonsturer til Antarktis, Grønland og Svalbard begynner de å gjøre seg gjeldende.

- Vi har aldri hatt med en så stor gruppe som 100 kinesere om bord. Jeg kjenner igjen flere av passasjerene fra tidligere cruise i Antarktis. Hvis vi kaprer bare én prosent av det kinesiske utenlandsmarkedet, er vi fornøyde, sier Fram-kaptein Rune Andreassen litt på spøk til NTB.

Språkbarriere

Hurtigrutens agent i Kina, Liu Jie, er med som turguide for gruppen på Fram.

- De aller fleste er millionærer eller milliardærer i den kinesiske valutaen renminbi (RMB) som ligger nært den norske kronen i verdi. For de fleste er det klimatemaet som gjør turen interessant. Mange vil se nærmere på endringene i Arktis. De ønsker å se isbjørn og den kinesiske forskningsstasjonen i Ny-Ålesund. Det er de to desiderte høydepunktene, sier Liu Jie.

Den største utfordringen underveis er språkbarrieren. Bare et fåtall av de fremgangsrike kineserne behersker engelsk så godt at de møter opp på de engelskspråklige klimaforedragene om bord på Fram.

- Vi improviserer litt, og tolket en egen seanse med direktør Jan-Gunnar Winther i Norsk Polarinstitutt i Tromsø. Vi har med oss en forsker ved et jordskjelvinstitutt som holder foredrag. Her på Svalbard har vi også hatt uformelle diskusjoner med lederen for Hilton-kjeden i Kina som forteller hvordan han har lyktes i forretningslivet, sier Liu Jue.

I Raudfjorden på det nordvestlige hjørnet av Spitsbergen fikk Xiaoying og Weiguang oppfylt ønsket om å se isbjørn. Da labbet en gruppe på minst fem rundt på isen. Men de var veldig langt unna.

- De var knapt synlige på mine foto. Men jeg har sett dem, sier den ivrige amatørfotografen Xue Yong Yu, til NTB.

Les også: ESA gransker Hurtigruten


Markedet usikker på Hurtigruten


Hurtigruten serverer asiatisk fisk
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.