Tusenvis av nordmenn vil om få år jobbe for kinesiske bedrifter i Norge, skriver Dagens Næringsliv.
Hverdagen blir ifølge DN kjappe beslutninger, ekstrem opptatthet av kundene og kinesiske sjefer som suger til seg kunnskap.
Nordmenn i telekjempen Huawei Technologies vet allerede hva det innebærer. Kineserne bygger nå en organisasjon med en kultur som er ekstremt opptatt av kundens behov. Organisasjonen skal telle 150 ansatte - med en blanding av kinesiske sjefer og ingeniører, en overvekt av nordmenn og øvrige ansatte fra et 20-talls land.
Tripper for kunden
Byråkratiet og sentralstyringen i kinesisk politikk er erstattet med hurtig fremdrift, pragmatisme og profit.
- Den ideelle organisasjonen har nok 70 prosent nordmenn og 30 prosent andre, sier toppsjefen Wang Shengniu, «Jerry» blant vestlige kolleger. Sjef for Telenors prosjekt Jie Zhang - er «Jay» til daglig.
- Nesten alle kineserne tar et europeisk navn for å gjøre det enklere for kundene å uttale - helt i tråd med vårt kundefokus, sier Anders Ljunggren som er øverste ikke-kinesiske sjef.
Lærenemme ledere
Kina-ekspert Henning Kristoffersen, og direktør for Handelshøyskolen BIs internasjonale relasjoner, nikker gjenkjennende. Han har bodd i Kina og snakker språket.
Han viser til hvordan kinesiske selskap med stappfulle pengebinger i økende tempo kjøper seg inn i vestlige selskaper. Drivkraften er å skaffe tilgang til teknologi, råvarer og få markedsadgang for egne produkter. Nå forbereder han studentene på en annerledes karriere.
- Dagens studenter må se for seg at de kan få kinesiske ledere. Den tanken må de forberede seg på, men vi tar ikke innover oss det som skjer. Kina skal være mer enn verdens fabrikk for billigvarer. I enkelte tilfeller ser vi at de betaler mer for bedriften enn markedsprisen vestlige selskaper er vant til, sier han til Dagens Næringsliv.
Fordi kinesere lenge har vært eksperter på å kopiere, vil norske ansatte som får kinesiske eiere oppleve at teknologi og kompetanse raskt blir overført til hovedkontoret i Kina gjerne vet at en skokk kinesiske ingeniører rykker inn. Kineserne sier gjerne at de skal bli størst og best, men vil ikke si hvordan og når.
Les også:
- Vi går inn i en ny verden
Her kommer IT-jobbene
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.