Etter nesten 20 år med økonomisk vekst på over ti prosent i året, sliter myndighetene i Kina med å finne en ny økonomisk modell hvor eksport og store offentlige investeringer ikke er bærebjelken, skriver Dagens Næringsliv.
Det internasjonale pengefondet (IMF) deler kinesiske myndigheters bekymring, og nedjusterte onsdag vekstprognosene for Kina.
IMF frykter også at Kina ikke har full oversikt over offentlige gjeldsforpliktelser.
Myndighetene opererer med en offentlig gjeld på 22 prosent av bruttonasjonalproduktet. IMF sa igår at gjelden er nærmere 50 prosent når en tar med forpliktelsene til provinser, byer og kommuner.
– Alle snakker om gjeldssyklus, gjeldsgrad og gjeldskvalitet. Det eksisterer ikke godt nok tallmateriale. Det er som en stor, sort boks. Det er skremmende, sa analysesjef for Kina hos Standard Chartered Bank, Stephen Green, til Bloomberg TV igår.
- Umulig å vokse ut fra gjeldsproblemene
Kredittvurderingsselskapet Fitch er en av flere aktører som er bekymret over den galopperende gjeldsveksten i Kina.
Fitch mener det brygger opp til en krise i den kinesiske banksektoren.
– Det er umulig å vokse ut fra gjeldsproblemene så lenge samlede utlån er dobbelt så høyt som bruttonasjonalproduktet og gjeldsveksten er dobbelt så høy som den økonomiske veksten, sa byråets Kina-direktør Charlene Chu torsdag.
Bankene eser ut
Forvaltningskapitalen til de kinesiske bankene økte med 11.200 milliarder dollar (i underkant av 66.000 milliarder kroner) de siste fire årene.
I år ventes det at denne øker med minst 3000 milliarder dollar. Dette gjør at kinesiske banker på fem år har økt kapitalen tilsvarende størrelsen på samtlige amerikanske banker.
Fitch og finansinstitusjoner som følger Kina tett spør seg hvor pengene som er utlånt har havnet. Svært mye er plassert i eiendomsprosjekter – ofte via flere utlånsledd. Storselskaper med gode bankforbindelser har lånt pengene videre i det uregulerte gråmarkedet.
Les også:
- Faren for krise er økende
Frykter kinesisk gjeldsboble
<b>Eiendomsboble truer Kina</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.