Europeiske statsrenter, børser verden over, og euroen falt markert etter sentralbanken i Kina annonserte at de øker reservekravet for banker med 50 basispunkter fra 25. februar. De ferske signalene fra Kina om ytterligere innstramninger senker risikoapettitten blant investorene.

Les også: Børssmell i New York

- Med den økte kinesiske innflytelsen på verdensøkonomien, vil politiske beslutninger i Kina berøre en nerve i globale markeder, sier Kina-ekspert Qu Hongbin i HSBC Holdings Plc in Hong Kong.

Euroen faller mot 12 av de 16 viktigste valutaene den handles mot, og er også tynget av svake BNP-tall fra eurosonen i dag: Veksten stopper i Europa

Boom-kontroll
Man har ventet at når USA trekker tilbake stimuli, er det andre som vil drive veksten, deriblant Kina. Når Kina nå strammer til, frykter mange for den globale veksttakten.

- Lilkevel, en betimelig instramming i Kina vil hjelpe til å bevare veksten , og hindre overoppheting, noe som kommer verden til gode i det lange løp, sier Hongbin.

Flere markedsaktører er bekymret for at den kinesiske økonomien kan bli overopphetet, og myndighetene har blant annet strammet inn bankenes begrensninger for utlån.

- Alt dette handler om å kontrollere boomen, så vi ikke får et krakk ("bust") i andre halvår, sier makroøkonom Stephen Green i Standard Chartered Bank i Shanghai til Bloomberg News.

Det nye kravet blir 16,5 prosent. Samtidig holdes reservekravet for små finansinstitusjoner uendres på 13,5 prosent for å støtte utviklingen på landsbygden, opplyses det.

Hva skjer?
Men det er ikke bare Kina som plager markedene fredag. Hellas' problemer er fortsatt i fokus.

- Rentemarkedene fokuserer for tiden på hva som skjer i Europa og Kina. Det er signaler om at kinesiske myndigheter kan ta flere grep for å kontrollere økonomien, og det er fortsatt spørsmål om hva som egentlig skjer i Hellas, sa rentestrateg Ajay Rajadhyasksha i Barclays' New York-avdeling til Bloomberg News.

Les også: - Hvorfor berge Hellas i det hele tatt?

Stadige endringer
Ifølge det statlige kinesiske nyhetsbyrået Xinhua har den kinesiske sentralbanken endret reservekravene hele ni ganger siden 2008.

Fire ganger har kravet blitt kuttet, mens det har blitt økt fem ganger. 18. januar 2010 økte kravene, mens seneste justeringer før den tid var tre kutt i slutten av 2008.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.