Det har vært en kraftig økning i omfanget av demonstrasjoner i samfunnet i Kina de siste månedene. Og demonstrasjonene er blitt større og mer voldelige de siste årene.

Offisielle tall eksisterer ikke, men det er indikert over 180.000 tilfeller i 2010, som er en 20-dobling siden 1993.

Internett og sosiale medier gjør det vanskelig å holde de største demonstrasjonene skjult. Flere nettsteder publiserte bilder og videoklipp fra store demonstrasjoner som fant sted i Henan-provinsen i nyttårshelgen.

Enorme tap
Kinesiske småsparere demonstrerer etter å ha tapt store beløp på pyramidelignende investeringer. Myndighetene mener det finnes ulovlige børser og finansmarkeder hvor «alt» kan omsettes.

Nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen har stupt nesten 65 prosent på vel fire år, og desperate investorer ser etter alternative investeringer.

Det respekterte næringslivstidsskriftet Caixins kilder hevder det skal være over 300 ulovlige børser og finansmarkeder i Kina. Enkelte har utviklet avanserte opsjonssystemer på handel av alt fra eiendom og aksjer i gråmarkedet til omsetning av kunst og vin. Andre driver med spekulative finansprodukter med en svært høy risiko.

– De påstår de tilbyr spothandel uten at det er fysiske produkter som omsettes. Dette er i realiteten kasinoer og bør bli slått hardt ned på, sier en offentlig tjenestemann til Caixin.

Ulovlige investeringer
Igår måtte den lokale kommunistlederen innrømme at ikke alt er fryd og gammen i storbyen Anyang i Henan-provinsen.

– Første nyttårsdag opplevde byen en stor demonstrasjon av mennesker som hadde deltatt i ulovlige investeringer. Hendelsen har vist at vi har hatt svake rutiner på å håndtere ulovlige investeringer, sa Zhang Guangzhi i en kort uttalelse igår.

Ifølge Hong Kong-avisen Mingpao har mange tusen investorer deltatt i et pyramidelignende opplegg.

Pengene har gått til å investere i tomter og eiendom i den hurtigvoksende provinsen. Avkastningen har i perioder vært på 15 prosent i måneden. Demonstrasjonene begynte da investorer forlangte å få innskuddene utbetalt ved nyttår, men ikke fikk hva de mener å ha til gode.

- Kina har endt opp mer en parallell bank- og finansstruktur, sa direktør Ben Simpfendorfer hos Silk Road Associates nylig.

Les også: Frykter Kina-krakk

Boligboble på Kinas Hawaii sprekker



<b>Boblen sprekker i Kina</b>

<b>Gjeldsbomber i Kina</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.