Kirkens folk har pengebekymringer, skriver Vårt Land. Det skjer et langsomt oppbrudd fra den gamle rollen som statskirke. Kulturdepartementet skriver i et høringsdokument at man antar at «en omlegging for eksempel i retning av medlemskapsfinansiering i en eller annen form da vil være naturlig å vurdere».

 

Dette synes ikke kirkens kvinner og menn noe om. I Sverige og Danmark, som har innført medlemsavgift, har det ført til en bølge av utmeldinger. Den norske kirke ønsker seg fullt selvstyre, men samtidig at resten av oss skal betale regningen over skatteseddelen.

Kirkestatsråd Thorhild Widvey og andre politikere bør vise mer klarsyn.

For det første er det prinsipielt tvilsomt i et stadig mer flerkulturelt samfunn at ett kirkesamfunn skal ha denne typen privilegier. Det blir enda mer betenkelig så lenge staten ikke lenger skal ha noen styrende hånd, for eksempel i bispeutnevnelser.

For det andre vil det gi en langt større ryddighet for det nye kirkelige demokratiet hvis man faktisk vet hvem som står i kirken, gjennom et fungerende medlemskapsregister. Samtidig vil det være rimelig at det offentlige gir et betydelig bidrag, ettersom kirken forvalter store nasjonale og kulturhistoriske verdier. Selv en symbolsk kontingent på noen hundre kroner i året vil hjelpe.

For det tredje tar Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum grunnleggende feil når han i Vårt Land hevder at en «avgift vil heve dørterskelen».

Dørterskelen til norske kirkerom er skyhøy allerede. Statskirkeordningene i Norden har skapt et åndsliv der relativt færre går regelmessig til kirke enn i nesten noen andre land innen den vestlige kristenhet. Tynt besøkte kirkebenker har gjennom en årrekke blitt enda mer glisne.

Å innføre en medlemskapsavgift vil gi nordmenn et nytt eierskap til kirken. Erfaringene fra land der folk selv finansierer sitt religiøse liv tyder også på at det gir et langt større engasjement. Ambisjonen, heter det, er å skape en folkekirke. En medlemsavgift vil fylle ordet med innhold.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.