Mens vi her på berget har mye av fremtidens pensjonspenger plassert gjennom Oljefondet og Folketrygdfondet, har svenske pensjonister mye av sin sp#229 knyttet til det som kalles AP-fondene. Men mens Oljefondet er kjent for sin høye etiske standard er det så som så med AP-fondene.

Nylig avslørte den svenske LO-avisen at mange av de svenske pensjonskronene var investert i selskaper som driver med det som betegnes som uetisk virksomhet. Milliarder av kroner skal være brukt til å kjøpe aksjer i 26 selskaper som tjener penger på å bidra til øke elendigheten i verden.

Våpen til Burma
Svenskene har plassert stor del av pensjonsmidlene Dongfeng Motor Group, et selskap som har hatt en eventyrlig avkastning de siste to årene med en økning i kursen på 375,5 prosent. Dongfeng leverer kjøretøy til militærjuntaen i Burma, og er av den grunn utlukket fra det norske oljefondet. Slike hensyn tar ikke de svenske forvalterne.

Nettstedet Äffärsvärlden har derfor sett på om det er lønnsomt å være uetisk investor. Svaret er et ubetinget "JA".

JA!
Ved å se på kursutviklingen i selskapene som figurerer på svartelister og sammenligne med MCSIs verdensindeks er det ingen tvil om at det lønner seg å la moralske hensyn vike når man skal investere penger. Det er fasiten uansett om man ser på avkastningen det siste året, de tre siste årene eller de fem siste årene, skriver nettstedet. Og forskjellen er enorm.

Hvis man ser på avkastningen de siste fem årene så har de uetiske aksjene steget i snitt 70,4 prosent, mens verdensindeksen samtidig har falt med 4,7 prosent. Det siste året steg de uetiske aksjene 15,2 prosent, mens verdensindeksen kun steg 3,6 prosent.

Ikke-syklisk
De store forskjellen mellom de ulike tidsperiodene forklares med at de lite moralske investeringene ofte er i selskaper som er mindre sykliske sektorer sånn som tobakk og våpen. Det at uetiske investeringer ofte er lønnsomme har fått enkelt fondsforvaltere til å bruke dette i markedsføreringen av såkalte "vice funds".

- Vice fund leter etter i aksjer selskaper innenfor tobakk, alkohol, pengespill og våpen/forsvarsselskap ettersom vi anser at disse selskapene normalt utvikler seg uavhengig av økonomien som helhet. Det betyr at de kan ha potensial til å gjøre det bedre når tidene er usikre og mange ser en investering i syndige industrier som en solid strategi under lavkonjunktur, skriver USA Mutual til sine potensielle kunder.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.