Bruke mindre oljepenger? Ikke tale om, gjentar finansminister Sigbjørn Johnsen før han fredag skal presentere den årlige stortingsmeldingen om forvaltningen av Oljefondet.
Sentralbanksjef Øystein Olsen sa i sin mye omtalte årstale i februar at handlingsregelen, som begrenser bruken av oljepenger til den forventede avkastningen på fondet, burde senkes fra fire til tre prosent fordi det ikke kunne regnes med en så høy gevinst fremover.
Les mer: Olsen vil kutte i bruken av oljemilliarder
- Skjermer statsbudsjettet
I et innlegg i Aftenposten tar Johnsen til motmæle mot Olsen – uten å nevne sentralbanksjefen ved navn.
«Historisk avkastning tilsier at det ikke er naturlig å justere handlingsregelen nå. Fire prosent er i underkant av historisk gjennomsnittlig realavkastning for en portefølje med 60 prosent aksjer og 40 prosent obligasjoner over en svært lang periode siden 1900», skriver Johnsen.
«Som finansminister har jeg opplevd oljepriser både under 15 og over 125 dollar per fat, mens avkastningen av fondet har variert mellom -23 og +26 prosent. Fondet skjermer statsbudsjettet fra kortsiktige svingninger i oljeprisen. For å bidra til en stabil økonomisk utvikling, baseres bruken av oljeinntekter på forventet gjennomsnittlig avkastning, ikke den faktiske avkastningen».
Slappe obligasjoner
Sentralbanksjefen, som har fått støtte i sitt syn av Oljefondets sjef Yngve Slyngstad, peker blant annet på at rentene på statsobligasjoner er på et historisk lavt nivå, og at veksten i verdensøkonomien må forventes å bli svak også fremover.
Men finansministeren understreker at markedene i dag befinner seg i en helt spesiell situasjon - «den kraftigste nedgangsperioden siden andre verdenskrig» - som han ikke tror vil vedvare på lang sikt.
«Det ekstraordinære ved dagens situasjon taler etter mitt syn for at vi bør være varsomme med å endre de langsiktige forventningene til realavkastning utelukkende basert på det lave realrentenivået vi nå ser», skriver Johnsen.
«Dagens realrenter på mellom null og én prosent er svært lave historisk sett. I perioden 1966-2010 lå realrenten på statsobligasjoner i utviklede land i gjennomsnitt om lag én prosentenhet høyere enn den økonomiske veksten. I dag er realrenten lavere enn den økonomiske veksten i mange land. Det er grunn til å stille spørsmål ved om dette representerer en langsiktig likevekt».
Venter mer fra aksjer
Dessuten mener Johnsen at den forventede avkastningen i aksjemarkedet kan veie opp for lave inntekter fra obligasjoner.
«En gjennomgang av både nyere forskning om aksjepremien og hvilken premie selskapsledere, investorer og akademikere forventer i aksjemarkedet på lang sikt, indikerer at vårt anslag på framtidig aksjepremie fortsatt er moderat. Spørsmålet er da om dagens lave realrenter alene tilsier en nedjustering av forventet realavkastning», spør finansministeren.
Les mer:
- De kommer kanskje ikke tilbake
- Har ingen planer om å gjøre som han sier (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.