PIEMONTE, ITALIA: I påsken ble det kjent at sjefen for corporatevirksomheten i meglerhuset SEB Enskilda, Erling Astrup (41) slutter ved nyttår. Astrup har siden SEB Enskilda kjøpte hans egen corporatevirksomhet, Astrup & Partners, vært sjef for denne mest innbringende delen av SEB Enskilda i Norge.

Nå skal Erling Astrup satse på produksjon av kvalitetsviner i det kjente vindistriktet Piemonte i Italia. Sammen med fire investorer har han kjøpt vingården Nervi i Gattinara, som fikk hard medfart under finanskrisen og gikk konkurs. Etter det DN kjenner til ligger den totale summen på rundt fire millioner euro, eller cirka 30 millioner kroner.

- Jeg skal først og fremst bidra med det rettslige og med kommunikasjonen med bankene, det er det jeg kan. Jeg skal ikke være en del av den daglige driften. Vi har overtatt mye gjeld som skal betjenes. Det var en del av totalsummen. Målet med Nervi er ikke å tjene masse penger, men å lage en av Piemontes beste viner. Jeg tror dette kommer til å bli gøy, sier han.

Kunne ikke glemme

Avtroppende corporatesjef i SEB Enskilda, Erling Astrup, er betatt av italienske viner.
Avtroppende corporatesjef i SEB Enskilda, Erling Astrup, er betatt av italienske viner. (Foto: Robert S. Eik)
Astrup har hatt et lidenskapelig forhold til vin fra Gattinara siden midten av 90-tallet. Under en skitur i Italia smakte han på en vin han aldri kom til å glemme. Mannen som skjenket var på den tiden en av Italias rikeste arvinger og kunne fortelle at vinen kom fra hans egen familie; den mektige Bocciolones vineri Nervi i Piemonte.

Betatt av kvaliteten på vinene klarte ikke vininteresserte Astrup helt å glemme dette første møte med Nervi. Tidlig i 2009 bød muligheten seg igjen, også nå med ski på bena.

- Jeg spurte Bocciolone under en skitur om jeg kunne få kjøpe noen flasker fra 1996-årgangen, men fikk beskjed om at jeg kunne få kjøpe 80.000 liter som sto i kjelleren på Nervi i stedet, siden familieselskapet nettopp var slått konkurs etter at de fikk stri medfart under finanskrisen.

- Etter mye arbeid og etterforskning viste dette seg å være 330.000 liter, og en ekstremt komplisert operasjon, forteller Astrup.

Med seg på laget fikk han etterhvert vinmaker Luca de Marchi, vinimportør Christopher Moestue og investorene Bjørn Wicklund, Karl Skjelbred samt Daniele Dinoia som skal ta seg av salget av vinene.

- Det viktigste for meg var å redde Nervi, samtidig trekke det ut av det totale konkursboet. Av det jeg har smakt, har vingården et fantastisk potensial, sier Astrup, som siden studietiden i Italia har vært betatt av italienske viner.

Særlig husker han Nervis viner fra årgangene -54 og -96 med stor glede.

Euforisk
To naturlige amfiteatre dekket av vinstokker bader i vårsolen. Jorden er mager og karrig, plantene er gamle og husene forfalne. I bakgrunnen ruver Alpene majestetisk. Den tidlige våren har fått de potente grønne skuddene til å strutte av håp.

Christopher Moestue eier fra før vinmarker i både Burgund og Nord-Rhône i Frankrike. Her betrakter han sine nyervervede vinmarker i Gattinara fra naboens vingård.
Christopher Moestue eier fra før vinmarker i både Burgund og Nord-Rhône i Frankrike. Her betrakter han sine nyervervede vinmarker i Gattinara fra naboens vingård. (Foto: Sune Eriksen.)
- Se her, sier en entusiastisk Christopher Moestue.

Disse plantene er over 70 år gamle, dessverre holder de på å dø, men vi har leid inn en ampelograf som er spesialist på druestokker. Sånn klarer vi å velge ut det beste plantematerialet for fremtidens nye vinstokker.

Moestue er en av Norges mest kunnskapsrike og erfarne vinkjennere. Han eier i tillegg til vinimportørfirmaet Moestue Grape Selections vinmarker i Volnay i Burgund og Cornas i Nord-Rhône, og klarer ikke skjule sin begeistring for sin nyervervelse i Piemonte.

- Disse vinmarkene er fantastiske, de er velholdte og har en nydelig beliggenhet med riktig soleksponering. Innen en treårsperiode ønsker vi å legge om hele produksjonen til å bli økologisk, sier Moestue mens han ser oppgitt bort på naboens brune vinmarker som viser tydelige tegn til overdreven bruk av sprøytemidler.

Frem i lyset
I dag dyrker Nervi 24 hektar med nebbiolodruer, en formidabel størrelse i piemontesisk målestokk. De nye eierne har store forventninger til Nervis fremste vinmark, Molsino. Dette er Gattinaras eldste og mest renommerte cru, som på grunn av sin beliggenhet og sandrike porfyrjordsmonn muliggjør viner med sjelden finesse.

- Men vi ønsker å trekke den noe forglemte og litt kjøligere vinmarken Valferana frem i lyset igjen, sier Moestue.

- Enkeltvinmarksvinene vil bli produsert i begrensede mengder, og utelukkende når kvaliteten gir anledning til det. Cru-betegnelse vil kun brukes for kvaliteter som virkelig fortjener å bli verdsatt spesielt, noe som også reflekterer husets historie, legger han til.

Det er dog ikke bare toppvinene som skaper entusiasme blant de nye eierne. Den enkleste vinen fra Nervi vil bære navnet Spanna, den lokale betegnelsen for nebbiolodruen, som en honnør til distriktets tradisjon og historie. Til sammen forventes en Nervi å ha en årlig produksjon på rundt 120 000 flasker.

Tilbake til fremtiden

Nervi vingård i Piemonte Foto:
Nervi vingård i Piemonte Foto: (Foto: Sune Eriksen)
Midt i den søvnige vinlandsbyen Gattinara, i den nordlige og mer ukjente delen av Piemonte, ligger en gammel skysstasjon. Bak den solblekede fasaden springer en ivrig vinmaker rundt mellom slitte vinfat. Gleden over å ta fatt på nye arbeidsoppgaver er stor hos den lovende vinmakeren Luca de Marchi (33) som er kjent fra det toscanske vinhuset Isole e Olena. For drøye ti år siden fant hans familie tilbake til sine røtter i Gattinaras nabodistrikt Lessona, der Luca de Marchi driver Proprietá Sperino i dag. Luca eier ti prosent av Nervi og er mannen som skal ta seg av vinproduksjonen.

- Jeg kan nesten ikke vente, sier han inspirert.

Pensjonsforsikring
De første vinene som de nye eierne vil lansere vil tappes i midten av mai. Med en kjeller fylt til randen av viner fra årgangene 2002, 2004 og 2005, i tillegg til 2006 og 2009 har vinmaker Luca de Marchi og Christopher Moestue brukt påsken på å smake seg gjennom alle fatene.

- Det er utrolig morsomt, sier Moestue mens han berømmer kvaliteten på vinene i kjelleren.

Fremover vil de to sette sammen viner som best representerer deres egen fortolkning av Nervi og Gattinara.

- Når vi lager vinene selv vil vi selvfølgelig gjøre en del endringer, men de vinene som allerede finnes her er laget av kjellermestere som har vært her siden 1958. Således representerer de hva Nervi har stått for hittil, legger han til.

De to hovedinvestorene har store planer fremover, men lar seg ikke blende av piemontesisk vingårdsidyll.

- Dette er pensjonen min, sier 41 år gamle Astrup. Det vil ta tid å tjene penger her, men jeg har tid og stor tro på prosjektet. Dette er en langsiktig investering.

Men Astrup vil ikke anbefale andre vininteresserte til å gjøre det samme.

- Det er lite romantikk i dette prosjektet, og man skal ha sterk vilje, mye tid og kunnskap om hvordan det italienske byråkratiet fungerer for å kunne gjennomføre det, legger han til på telefon fra påskeferie i Norge.