Men han har ingen umiddelbare planer om å flytte inn i leiligheten, skriver han i en epost til DN.no.
- Tidspunktet for innflytting er under vurdering - og det blir ikke umiddelbart, skriver Sunde.
Allerede i begynnelsen av 2011 ble det kjent at én person hadde kjøpt det som skulle være fire leiligheter i prestisjebygget Kavringen Brygge ytterst på Tjuvholmen og slått dem sammen til én. Senere ble det kjent at den da ukjente kjøperen i tillegg hadde sikret seg den ytterste leiligheten i fjerde etasje og hele takterrassen og innearealet i sjette etasje.
Etter hvert ble det kjent at det var Color Line- og Gresvig-eier Olav Nils Sunde (60) som sto bak leilighetskjøpet. Lenge har det vært spekulert i at leiligheten kostet milliardæren 160 millioner kroner. Men ferske opplysninger fra Statens Kartverk viser at Sunde til slutt betalte 236.469.393 kroner for sine 1187 kvadratmeter. Det gir en kvadratmeterpris på nesten 200.000 kroner. Ifølge panteregisteret har Sunde ingen gjeld på leiligheten.
Dyrere enn planlagt
- Noen personer velger å investere store summer i Picasso eller Munch. Jeg har valgt å investere i en enestående og unik boligenhet på Tjuvholmen. Til tross for at dette ble en ufattelig dyr investering, og langt høyere enn planlagt, er jeg overbevist om at dette blir en god investering på lang sikt, skriver Sunde i eposten.
Han understreker at han ser på leiligheten som en investering, og at han foreløpig ikke har konkrete planer om å flytte inn i nærmeste fremtid. Men han utelukker ikke at det kan bli aktuelt.
- Jeg har forståelse for at mange vil synes at det er “umusikalsk” å bruke så mye penger på en slik investering, men sett i sammenheng med mine øvrige investeringer i fabrikkbygninger, maskiner, skip og andre driftsmidler på nærmere 14 milliarder - så utgjør investeringen på Tjuvholmen mindre enn to prosent av mine totale investeringer, opplyser investoren.
Sundes andel av de månedlige fellesutgiftene til sameiet vil beløpe seg til rundt 60.000 kroner.
Kort vei
Olav Nils Sunde har ifølge Kapitals liste over Norges 400 rikeste en formue på 4,6 milliarder kroner. Han driver forretningsvirksomheten sin gjennom selskapet O.N. Sunde, som har hovedkontor på Aker Brygge. Det betyr at han får kort vei til kontoret om han senere velger å flytte fra Holmenkollen til Tjuvholmen. Fra takterrassen kan han se bort til Color Lines terminal og selv sjekke at Kiel-fergen er i rute.
Leiligheten ble tinglyst på rederen for én uke siden, men det er lite som tyder på at leiligheten er innflyttingsklar. Da DN.no tok turen til Tjuvholmen mandag, foregikk det fortsatt byggearbeider i de tre etasjene som tilhører Sunde.
- Jeg tror det blir kjempeflott å bo på Tjuvholmen. Praktisk blir det også. Med den sentrale beliggenheten ser jeg for meg at jeg i fremtiden vil kunne selge bilen, ta heisen ned med rullatoren og spasere over til kontoret, skriver Olav Nils Sunde i eposten.
Opprinnelig skulle bygget ytterst på Tjuvholmen bestå av 22 leiligheter. Men etter hvert som nyheten om prosjektet ble kjent, kontaktet flere interessenter utbyggeren for å slå sammen mindre leiligheter til større enheter. Prosessen har endt med at bygget har fått 12 leiligheter, der Sundes leilighet er den desidert største. Den er faktisk fire ganger så stor som den nest største leiligheten i bygget.
I fjerde etasje har Sunde en velvoksen leilighet på mer enn 400 kvadratmeter. I tillegg til tre soverom har leiligheten stue, forstue, spisestue, dagligstue, kjøkken og kontor, samt tre bad og ett separat toalett. En innvendig trapp leder opp i femte etasje, der fergerederen har sikret seg hele etasjen på nærmere 700 kvadratmeter.
Der er det stue, spisestue og forstue, alle med utsikt rett ut mot havet. Deretter følger et større kjøkken med spiseplass, en dagligstue, peisestue/bibliotek, fem soverom hvorav tre har walk-in-closet, tre bad med toalett samt to separate toaletter.
(Saken fortsetter under)
Velvære
Fra femte etasje fører to innvendige trapper opp til sjette etasje, som i hovedsak består av en gigantisk takterrasse og en eksklusiv velværeavdeling. Der kan Sunde og hans gjester kose seg i det utvendige svømmebassenget, nyte synet av store blomsterbed eller slappe av i utemøblene. I bakkant av terrassen er det en større innvendig avdeling hvor det er innredet til badstue, dusj, toalett, omkledningsrom, salong med boblebad og et større trimrom. I tillegg er det også bygget et eget massasjerom.
Eiendomsmegler Nils O. Nordvik lar seg ikke sjokkere av prisen Olav Nils Sunde har betalt for leiligheten.
- Jeg visste da Tjuvholmen skulle bygges at kvadratmeterprisen ville ligge opp mot 200.000. Det var mange som steilet da, ettersom vi knapt nok hadde sett kvadratmeterpriser på 100.000 kroner den gang. Men med denne denne beliggenheten og en one-of-a-kind leilighet, så blir prisen høy. Jeg regner ikke med at han trengte noe bsu-lån, ler eiendomsmegleren.
Han mener den kvadratmeterprisen viser at det er et marked for luksusleiligheter i det aller øverste segmentet i Norge.
- Det er klart det er rom for luksusleiligheter i verdens dyreste land. Hvorfor skal ikke vi kunne ha disse prisene her? Manhattan har det. Vi ser det i deler av London og Dubai. Har man muligheten, så er det bare å gjøre det. Dette er ikke kjøpt for å spekulere. Det er noe man har kjøpt for å ha, fortsetter Nordvik.
Vil vekke oppsikt
Nordvik tror leiligheten vil vekke oppsikt også utenfor Norges grenser.
- Dette er noe som vil bli omtalt ute i verden også. Den vil vise at det i Norge finnes penthouse- og luksusleiligheter helt på høyde med verdenstoppen.
- Hvor høyt kan kvadratmeterprisen bli for leiligheter i det øverste sjiktet?
- Det er veldig vanskelig å si, men det kan hende the sky is the limit også i Norge, sier Nordvik.
Han tror likevel at Norge må bli attraktivt som boligmarked for utlendinger om man skal se et nytt nivå.
- Vi vet det er mange rike folk i Amerika, Midt-Østen og Østen. Japanere og kinesere er jo turister i Norge, så hvorfor skulle de ikke investere her i tillegg?
- Er du nysgjerrig på å se hva Sunde har fått til på Tjuvholmen?
- Hehe. Jeg regner med at han vil invitere pressen inn og vise hva han har kjøpt. Kongen har jo vist frem slottet, så hvorfor kan ikke Sunde vise frem leiligheten sin, avslutter eiendomsmegleren.
Les også:
<b>Boligprisfall i september</b>
<b>Prisras for Obos-boliger</b>
Markedets dyreste leilighet: Vil ha 184.000 kroner per kvadratmeter
<b>Fikk ikke solgt sommerens luksushytter</b>
- Nullvekst i boligprisene
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.