Land i vekst har lenge krevd mer makt, og det murres over at Europa har fått så mye oppmerksomhet.
Under Strauss-Kahns ledelse er Det internasjonale pengefondet (IMF) blitt sentralt i arbeidet med å håndtere den globale finanskrisen. Den siste tiden har gjeldskrisen og redningsaksjonene i Europa stått øverst på arbeidslisten, noe blant annet Hellas har nytt godt av.
Men utenfor Europa er det kritiske røster. I land der økonomiene er i vekst, har representanter for flere regjeringer stilt spørsmål ved IMFs sjenerøsitet overfor vesteuropeiske land og størrelsen på redningspakkene.
– Låneprogrammet til Hellas vil sette IMF i en stadig mer ukomfortabel situasjon i voksende økonomier som ser dette som enda et eksempel på forskjellsbehandling, sier Eswar Prasad, tidligere sjef for IMFs Kina-avdeling, til Financial Times.
Avisen skriver at ledervakuumet i IMF åpner for at Europa kan miste sin tradisjonelle innflytelse over IMF når voksende økonomier krever å få slippe til.
Utfordrer tradisjonen
Tradisjonen har vært at Europa har nominert kandidater til jobben som leder for IMF, mens USA har levert ledere til Verdensbanken.
– Prosessen er nå blitt mye vanskeligere for europeerne og amerikanerne å kontrollere, sier Simon Johnson, tidligere IMF-økonom, nå professor ved Massachusetts institute of Technology.
Brasils finansminister Guido Mantega sa det tydelige til IMFs styringsgruppe i april:
– Det er på høy tid at vi får et politisk gjennombrudd som tar oss vekk fra denne gammeldagse praksisen.
Flere kommentatorer mener at Strauss-Kahn er ferdig som IMF-sjef på grunn av voldtektsanklagene mot ham, uansett om han blir funnet skyldig eller ikke. Mange har antatt at Strauss-Kahn snart ville gå av uansett for å kunne melde seg som kandidat ved presidentvalget i Frankrike innen fristen i juli. Men likevel medgir ansatte i IMF at prosessen med å finne en etterfølger knapt har begynt, skriver nyhetsbyrået Reuters.
Fravær
I Europa understreker politiske ledere at arbeidet med å hindre konkurs i Hellas og sikre euroen fortsetter for fullt, uavhengig av Strauss-Kahns fravær.
– IMF vil være i stand til å spille sin rolle i å løse verdens økonomiske problemer, spesielt problemene i eurosonen, hvor det spiller en virkelig viktig rolle, uten begrensninger, sa en talsmann for Tysklands statsminister Angela Merkel mandag.
Professor Øystein Thøgersen ved Norges Handelshøyskole er enig.
– Jeg tror IMFs håndtering av problemene i eurosonen går videre med alle sine utfordringer og mulige løsninger uavhengig av den ene toppersonen, sier han til NTB.
Sympati med Hellas
Men ifølge New York Times har Strauss-Kahns engasjement mildnet kravene overfor Hellas. Ifølge greske aviser ba statsminister Georgios Papandreou om råd fra Strauss-Kahn i mange måneder før landet måtte få et kriselån i mai fjor.
– Tross den offisielle samstemtheten mellom IMF og EU har Strauss-Kahn vist større sympati for problemene til Georgios Papandreou. Han har hatt en bedre forståelse for at det er viktig å ikke legge mer press på Hellas enn landet kan bære, sier den greske økonomiprofessoren Yanis Varoufakis til avisen.
Kommentatorer påpeker at Strauss-Kahn har påvirket IMFs politikk fra ortodoks liberalisme til å bli mer pragmatisk.
Han har hatt en sosialdemokratisk tilnærming til finanskrisen, mener Frank Orban, historiker og Frankrike-ekspert.
– Det er frykt for at oppmerksomheten nå vil bli rettet andre veier, og at en mer liberalistisk politikk vil bli dominerende, mens den europeiske, sosialdemokratiske tilnærmingen blir svekket, sier Orban. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.