Mens de første ukene i den såkalte sertifikatsaken har gått med til å avhøre journalister og båtfolk, vil denne ukens vitner stort sett ha en eller annen tilknytning til Aker Brygge. Dermed flyttes også fokus fra Røkkes kvalifikasjoner som båtfører til hans påståtte økonomiske engasjement da det svenske båtsertifikatet ble utstedt.
Tiltalens kjerne handler kort og godt om bestikkelse av en svensk offentlig tjenestemann i forbindelse med utstedelse av Røkkes sertifikat. Noe mindre alvorlig er tiltalen om falsk forkl#229 da det svenske sertifikatet ble konvertert til et norsk.
Dessuten er Røkke tiltalt for å ha ført fritidsbåten Celina Bella fra Oslo til Tjøme og Arendal med retur sommeren 2001 uten å ha hatt gyldig sertifikat. Det siste forholdet har finansmannen innrømmet.
Kompetansen avklart
Den store utfordringen for aktoratet er å knytte Røkke til et angivelig beløp på 100.000 kroner som skal ha blitt utbetalt til båtmekler Erik Øye og den svenske sensoren, Claes Pallin, i forbindelse med utstedelse av sertifikatet.
I første del av rettssaken ble det brukt oppsiktsvekkende mye tid på å klargjøre forholdene omkring innholdet i og kravene til båtførerbevis og sertifikater både i Norge og Sverige.
De fleste svenske båtførerbevis som finansfolk på Aker Brygge skal ha betalt for og som Dagens Næringsliv beviselig betalte for, har i praksis ingen verdi i norske farvann. De gir ingen andre rettigheter til å føre båt enn de som enhver norsk 16-åring har uten noen form for båtførerbevis.
Det tok retten over en uke å oppdage dette forholdet. Røkkes sertifikat er imidlertid av et annet slag. Det gjelder for svenske yrkesfiskere og utstedes til folk som har realkompetanse. Det er sensor som alene kan avgjøre dette etter beste skjønn.
Det vil være oppsiktsvekkende om retten etter de vitneprov som er gitt skulle komme til at Røkke mangler denne kompetansen.
Pengene avgjør
For aktoratet vil det trolig være en tapt sak å fortsette kjøret mot Røkke ved å vise til en drøss med svenske regler som de ansvarlige i Sverige egentlig har nullet ut ved å legge avgjørelsen i hendene på sensor, Claes Pallin.
Det virker usannsynlig at retten skal komme til at han mangler den realkompetanse forsvareren, Ellen Holager Andenæs, har varslet at hun i prosedyren skal dokumentere hinsides enhver tvil.
Men spørsmålet som gjenstår er langt alvorligere: Er det blitt betalt for Pallins tjenester og kan i tilfelle Røkke knyttes til disse pengene?
Pallin selv avviser at han har mottatt penger. Uansett har han i hvert fall ikke gjort det som offentlig tjenestemann. Det siste er på det nærmeste avklart av de svenske vitnene, men vil retten tro Pallin på at han ikke fikk penger som privatmann?
Og hvorfor skulle så Røkke betale 100.000 kroner for et sertifikat han er kvalifisert for å få til en pris på 200 kroner?
Faren er at retten vil tro at han kan ha gjort det for å slippe unna alt det byråkrati og tidsbruk som følger med å ta en slik eksamen i Norge.
Men da gjenstår likevel det faktum at dette er en straffesak der tiltalen skal bevises. Oslo tingrett kan ikke tro eller anta noe som helst i en straffesak, den må finne forholdene bevist.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.