Sannsynligheten er mindre enn 1 til 100.000 for at de gjennomsnittlige temperaturene på jorden de siste 60 årene ville vært like høye uten menneskeskapte klimagassutslipp, ifølge en ny studie som businessinsider.com refererer.

Studien som ble publisert i magasinet Climate Risk Management torsdag er ifølge forskerne den første som forsøker å kvantifisere sannsynligheten for historiske endringer i globale temperaturer og undersøker sammenhengen med klimagassutslipp ved å benytte strenge statistiske teknikker.

Forskerne mener fordelen ved å gjennomføre studien på denne måten er at det gir en uavhengig vurdering av resultatene.

353 måneder på rad

I 2013 konkluderte FNs klimapanel med at det er ekstremt sannsynlig, definert som mellom 95 og 100 prosent sikkert, at over halvparten av den målte temperaturøkningen på jordoverflaten fra 1951 til 2010 skyldes menneskeskapte klimaendringer.

Nå har altså ny forskning hevet denne sikkerheten mange hakk.

Juli i år var den 353. måneden på rad der overflatetemperaturen på land og hav var høyere enn gjennomsnittet for hele 1900-tallet. Siste måned der gjennomsnittstemperaturen var lavere enn snittet for hele 1900-tallet var i februar 1985, ifølge USA-baserte National Climate Data Center.

Forskerne sier i en avsluttende kommentar at problemet med menneskeskapte klimaendringer ikke lenger kan ignoreres og at vi absolutt ikke må ta sjansen på å ikke handle.

 

Les også: Verden må tilpasse seg usikker klimaframtid


  Rapport: Klimaendringer blir svært dyrt for USA  

The Conversation(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Nordmenn begynner å ta klimaendringer på alvor