I en blogg på nettstedet energiogklima skriver Jens Stoltenbergs nylig avgåtte klimarådgiver og tidligere statsekretær i Finansdepartementet Kjetil Lund, hva han mener bør være Arbeiderpartiets nye offensive strategi for å bli et klimaparti.
På listen er nei til oljeboring i Lofoten og Vesterålen de neste 15 årene og innstramming en del av oljeselskapenes skatt.
- Lofoten og Vesterålen er ikke egentlig en klimasak. Det handler om miiljøvern og er blitt en stor politiske sak. Men det handler om å komme seg på riktig side av den debatten.
- Og hvorfor er et nei den riktige siden?
- Fordi hvis man tror at klimapolitikk blir viktigere og større fremover, og vil vinne den fortellingen, så vil det være veldig forstyrrende å skulle stå på for å bore i Lofoten, sier Lund.
- Tar ikke risikoen
Lund legger til grunn at klimapolitikken må strammes til både nasjonalt og internasjonalt i årene som kommer. Noe av oljen blir liggende igjen på norsk sokkel, slår han fast. Hvilken olje som blir liggende er det opp til oljeselskapene å vurdere, skriver Lund, og er helt på linje med det brede flertallet av politkere. Men han understreker at en viktig forutsetning for den mekanismen ikke er på plass fordi oljeselskapene ikke tar hele risikoen.
- Men petroleumsskattesystemet vårt har én vesentlig svakhet: Avskrivningen i petroleumsskatten (ofte kalt friinntekten) er for romslig, skriver han og minner om at vi snakker om milliarder i ekstra skatteinntekter eller merskatt, avhengig av hvilken side man sitter på.
Han fortsetter:
-Ingen er bedre i stand enn selskapene selv til å vurdere risikoen for «stranded assets» i Barentshavet eller andre steder. De kjenner markedet, teknologi, kostnader etc langt bedre enn politikere og miljøbevegelse. Men skal de gjøre de riktige risikovurderingene, må de også bære sin riktige del av risikoen. Det gjør de ikke i dag.
- Politikk som virker
Lund understreker overfor DN at han ikke er enig med de som kaller lete-fordelene for subsidier av oljenæringen og skatterefusjonsordningen for raus. I bloggen lister han også opp en rekke årsaker til at innstramming er et betent tema, og advarer de som skulle bli inspirert.
- Vær klar over at dette er politikk som virker. Dette er ikke storytelling og symbolpolitikk (få forstår noe av friinntekten uansett), dette er ordentlig politikk. Drar du i dette håndtaket, så merkes det. En ny innstramming i friinntekten vil sette prosjekter på vent/av med dertilhørende rabalder. Så ikke dra i dette håndtaket om du ikke vil at det skal virke, skriver han.
Lund foreslår også at Arbeiderpartiet bør jobbe for å heve CO2-prisen fra dagens rundt 330 kroner til først 500 i 2015, så 1000 kroner per tonn. Han mener det må jobbes mer aktivt med byutvikling, at oljefondet må ut av kull, og styrke klimateknologifondet.
Noen fristilte timer
Innlegget fra Lund er sjelden vare, fordi han til nå har jobbet så tett med Jens Stoltenberg eller i andre roller der det han har sagt blir tatt til inntekt for flere enn ham selv. I helgen var han ikke lenger ansatt hos Stoltenberg, og ikke startet i sin nye jobb.
"I går formiddag slo det meg plutselig at akkurat nå - between jobs – har jeg noen ledige timer der ingen hefter for hva jeg sier og skriver", skriver Lund i innledningen til det lange blogginnlegget.
Og det var bare snakk om noen timer i full frihet. I dag begynte han i ny jobb i Statkraft. Samtidig skal han sitte i Jonas Gahr Støres nye klimapanel, sammen med blant andre Jens Ulltveit Moe og Elisabeth Grieg.
- Jeg ønsker ikke å følge opp blogginnlegget med en debatt om dette nå. Jeg skrev en lang, og tidvis tung, bloggtekst som kan være utgangspunkt for diskusjon om Arbeiderpartiets klimapolitikk, sier Lund til DN.
I bloggen peker han på at til tross for at Arbeiderpartiet har gjennomført mange virkningsfulle og omfattende klimatiltak de siste tiårene, kommer partiet dårlig ut på de fleste partipolitiske spørreundersøkelser om klimapolitikk. Bare Fremskrittspartiet kommer entydig dårligere ut, konkluderer han.
Les også:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.