I en stor utstilling om norsk olje og gass rettet mot skoleelever fant klimaforsker Glen Peters fra Cicero, norsk senter for klimaforskning, store feil. Utstillingen har stått i det populære museet siden mars.

- Jeg er overrasket over at ingen har oppdaget dette før, sier forskeren.

Peters stusset over informasjonen da han skulle titte raskt på olje- og gassutstillingen etter å ha vært i den mer småbarnvennlige delen av museet med datteren på tre år.

- Jeg fant flere faktafeil, samt noen villedende formuleringer. Noe av teksten ser ut til å være skrevet for å sette olje- og gassindustrien i et godt lys, sier Peters.

Teknisk museum har mandag svart på Peters kritikk og lover å rette opp i faktafeilene.

Finansiert av bransjen

Glen Peters er blant forskerne bak prosjektet The Global Carbon Project, som holder rede på årlige globale utslipp av klimagassen CO2.

Norsk olje og gass har sammen med medlemsbedriftene ConocoPhillips, ExxonMobil, Lundin, Shell, Statoil, Total, Concedo, Idemitsu, Dana Petroleum, VNG, Repsol, Bayerngas og Subsea 7 finansiert hele utstillingen.

- Det er jo umulig å vite om de har hatt påvirkning på tekstene som presenteres, men man kan jo mistenke det. Noen av feilene kan være glipper, men det gis et samlet ubalansert bilde, sier han.

En av tekstene han reagerer på omhandler fangst og lagring av CO2 (CCS).

- Selv om karbonfangst er en viktig teknologi, er omtalen av denne mildt sagt villedende, ifølge Peters.

En annen tekst trekker frem en SSB-artikkel.

- For det første er denne artikkelen villedende oppsummert. For det andre er det rart å uten forbehold trekke frem én enkeltstående studie om klima, når det eksisterer så mye, sier han.

En tredje tekst omhandler det samlede utslippet som norsk olje og gass fører til, inkludert bruken i andre land. Men andelen av det globale utslippet blir feil (se eksempler nederst i saken).

- Ikke bra nok

Både Norsk olje og gass og Teknisk museum beklager feilene, men avviser at bransjen har laget utstillingen.

- Våre bidrag er begrenset til at det er gitt informasjon når det har vært ønsket. Men vi burde ha klart å plukke opp faktafeilene. Slik det står nå er det ikke godt nok, sier Erlend Jordal, informasjonssjef i Norsk olje og gass til DN.

- Den nye oljeutstillingen står 100 prosent for museets regning, selv om den er finansiert med støtte fra interesseorganisasjonen Norsk olje og gass. Det har aldri vært aktuelt å underslå eller bagatellisere betydningen av norsk olje og gass i verdens klimaregnskap. Tvert i mot har dette vært så viktig for oss å få frem at dette er et av de fem hovedtemaene i utstillingen, skriver Teknisk Museum på sin hjemmeside.

- I korte utstillingstekster er det umulig å få inn presiseringer, henvisninger og belegg tilsvarende en vitenskapelig artikkel. Likevel skal det være presist nok til at det ikke skal være tvil om hovedbudskapet i teksten, skriver de i et åpent svar til Peters.

Rettet mot skoleelever

Nå vil museet rette opp faktafeilene og forsøke å tydeliggjøre at det også er utfordringer ved karbonfangst.

Utstillingen ble åpnet 13. mars i år av Gro Brækken, administrerende direktør i Norsk olje & Gass, interesseorganisasjonen for oljeselskaper og leverandørbedrifter. Hun uttalte da at skoleverket er en viktig målgruppe for utstillingen.

- Vi er veldig opptatt av å være tydelige med fakta og å gi riktig informasjon. Vi er opptatt av åpenhet og publiserer rapporter om både økonomi, utslipp og miljø som alle er åpne, sier Jordal i Norsk olje og gass.

Utstillingen er på 350 kvadratmeter.

 

Les også:

 

Nå vil «alle» ha disse studentene

Enerjentene

Haslestad er allerede ute av Yara-kontorene  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.