Studien ble publisert mandag i tidsskriftet Nature Climate Change og slår fast at hvis klimautslipp fortsetter i samme tempo som nå, uten at det blir satt inn mottiltak, vil det skape hetebølger hvert 10. til hvert 20. år som innen 2100 vil overgå det kroppen til en ung, sunn person er i stand til å takle.

Selv årlige hetebølger om sommeren vil bli farlig, spesielt for småbarn og eldre mennesker, ifølge forskerne. Professor Jeremy Pal ved Loyola Marymount-universitetet i Los Angeles viser til at kroppens kjernetemperatur reguleres rundt 37 grader og at huden er programmert til å tåle 35 grader.

«Ikke i stand til å kjøle seg ned»

Men hvis luftfuktigheten når et høyere nivå og temperaturen stiger samtidig, «vil kroppen ikke lenger være i stand til å kjøle seg ned og blir overopphetet», sier Pal. Forskerne mener den farlige grensen nås ved en kombinasjon der lufttemperaturen ligger på 46 grader og luftfuktigheten er på 50 prosent.

Hvis enten temperaturen eller luftfuktigheten overstiger denne grensen, vil det bli direkte livstruende å drive med aktiviteter utendørs, mener forskerne. Uten tilgang på luftkjølingsanlegg vil mennesker kunne holde ut i bare opptil seks timer under slike forhold før kroppen begynner å slå seg av, mener de.

Allerede i dag kan for eksempel temperaturene i Dubai nå opp til 45-50 grader på det varmeste i sommermånedene. Gjennomsnittet for dagens høyeste temperatur i Dubai i sommermånedene juni, juli og august er over 40 grader i dag.

Les også: Utslippsgigantene har låst seg til kull


Verdens varmeste september noensinne

Solkrem skader korallrev verden over  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.