Den såkalte «pausen» i global oppvarming etter årtusenskiftet har ofte blitt trukket frem av klimaskeptikere som tegn på at FNs klimapanel tar feil i sine konklusjoner om menneskeskapte klimaendringer.
Etter en global varmetopp i 1998 fulgte flere kjøligere år, noe som bidro til teorien om at den globale oppvarmingen stangerte - selv om både 2005, 2010 og 2014 var varmere enn 1998.
Nå viser imidlertid nye analyser fra den statlige amerikanske vitenskapsorganisasjonen National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) at temperaturøkningen siden 2000 har vært 0,1 grad per tiår, som er det samme som de siste femti år i forrige århundre.
- Kan ikke anses som sant
Det rådende synet om at globale overflatetemperaturer har vist en lavere lineær økning de siste 15 årene enn de foregående 30 til 60 årene ser derfor ikke ut til å stemme.
- Dette utsagnet kan ikke lenger anses som sant, skriver Thomas Karl fra NOAA i en artikkel som er offentliggjort av Science.
Thomas Karl har sammen med åtte kollegaer sett på de innrapporterte tall for temperaturer til lands og til havs siden 1950.
NOAA har analysert «oppdaterte og riktige temperaturobservasjoner som er foretatt ved tusentalls av værstasjoner på land og på like mange skip og bøyer til havs verdens over.
- Om noe så har temperaturene steget raskere de siste 15 årene enn de senste 65, sier klimaprofessor Mark Maslin ved University College London, ifølge di.se.
Les også:
- Helt nytt klima på Svalbard
- 99,999 prosent sikkert at vi har menneskeskapte klimaendringer
2014 var varmeste år noensinne
Forskere advarer om fare for megatørke vest i USA
Klimafornekter fikk betalt millioner for å skrive rapporter
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.