Klimaavtalen fra Paris vil trolig få store konsekvenser også for Norge. Et nøkkelpunkt er hvordan de sektorene av det norske samfunnet som ikke er omfattet av dagens kvoteordninger, skal innlemmes i prosessen fremover.
– Regjeringen avviser å lage et nytt klimaforlik, men den må være tydeligere på hva som er den norske oppfølgingen, sier Støre til NTB.
Han håper regjeringen rett over nyttår kan komme til Stortinget med en redegjørelse eller et initiativ om de forpliktelsene Norge gjennom Parisavtalen har påtatt seg, men som ikke fanges opp av dagens norske klimaforlik.
EU-avtale
Støre etterlyser først og fremst at regjeringen avklarer opplegget for en norsk avtale med EU om å begrense klimautslippene.
– Blir det en avtale? Når blir det en avtale? Og hva blir innholdet i avtalen, særlig med sikte på å finne felles løsninger på de områdene som ikke er omfattet av dagens kvoter, spør Ap-lederen.
– Det er helt avgjørende for mange sektorer i samfunnet som nå skal legge sine planer for reduksjoner, å vite om de er en del av et europeisk system for samarbeid, eller om vi må se på et norsk opplegg alene, sier Støre.
Han etterlyser at regjeringen tydeliggjør hvordan den ser for seg norske utslippskutt innen sektorer som transport, landbruk og bygg- og anlegg, som til nå ikke har vært omfattet av klimamekanismer.
– Det store nybrottsarbeidet norsk politikk nå må gjøre, er både å stille krav og å tydeliggjøre hvordan vi kan spille på lag med de sektorene for å få utslippene ned.
Klimaforliket
Støre vil også ha en avklaring fra regjeringen om hvorvidt Høyre og Fremskrittspartiet vil følge opp klimaforliket, som åpner for et forpliktende norsk mål om karbonnøytralitet i 2030.
Han viser til forliket, hvor det heter at «som en del av en global og ambisiøs klimaavtale, der også andre industriland tar på seg store forpliktelser, skal Norge ha et forpliktende mål om karbonnøytralitet senest i 2030. Det innebærer at Norge skal sørge for utslippsreduksjoner tilsvarende norske utslipp i 2030».
– Min vurdering er at Parisavtalen er ambisiøs og global. Andre industriland har tatt på seg store forpliktelser. Derfor er dette et mål Norge må bidra til å nå. Det kan det være nyttig at regjeringen avklarer, sier Støre.
– Må følge opp
Også andre partier krever at regjeringen følger opp Parisavtalen umiddelbart.
– Jeg forventer at regjeringen og klimaminister Tine Sundtoft raskt kommer til Stortinget med forslag til tiltak som vil bidra til at Norge tar vår del av klimakuttene, sier Venstre-nestleder Ola Elvestuen.
Han får følge av SVs Heikki Eidsvoll-Holmås.
– Sundtoft må nå fremme forslag til nye klimakutt og klimamål for Stortinget. Dette må til for å sikre at Norge kan gjøre sin rimelige del av jobben på hjemmebane, mener han.
Miljøpartiet De Grønne krever for sin del at regjeringen legger fram en plan for en «ansvarlig utfasing av norsk olje- og gassindustri over de neste 20 årene»
Les også:
Asia i dag: Venter på devaluering av kinesisk yuan
Hyttesalget tar av: - Dette er et toppår
Vil ikke se hvor jobbsøkerne har gått på skole
Se DNtv: Treningsmat: Proteinpannekaker med fraspark
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.