Lavutslippssamfunnet vil i liten grad påvirke antallet jobber totalt, men det betyr ikke at tiltakene som gjøres er udramatiske for jobbmarkedet, konkluderer den globale rapporten New Climate Economy, som legges frem tirsdag ettermiddag norsk tid.

- Komiteen skriver at man kommer til å miste arbeidsplasser innenfor olje gass og kull, men at de arbeidsplassene kan man lett skape innefor de andre bransjene, sier Kari Elisabeth Kaski i miljøstiftelsen Zero, som har lest hele den 300 sider lange rapporten før offentliggjøringen.

Den norske oljebransjen er allerede i fall. Forklaringen når Statoil nå bremser hardt at selskapet må sikre den langsiktige konkurransekraften.

Voldsom endring

Gjennom økonomiske fremskrivninger og modeller prøver forskere å forutse utviklingen i arbeidsmarkedet basert på den politikken som føres. Dersom alle verdens regjeringer lar klimaspørsmålet gjennomsyre alle investeringsvalg som skal tas de neste fem årene, slik komiteen bak rapporten mener de børt, vil det få store konsekvenser for hvor jobbene finnes.

I noen sektorer kommer endringen til å bli markant, skriver gruppen av næringslivsledere og toppolitikere som har jobbet et år med rapporten.

Sysselsetningen i kullindustrien er den som kommer til å merke det mest, både fordi industrien fremdeles i utviklngsland krever et stort antall arbeidere, og fordi kull er det mest forurensende av de fossile energikildene.

Etterspørselen etter kull, olje og gass vil falle, og jobbene dermed færre, konkluderer rapporten.

Sysselsetningen i tung- og energiintensiv industri kommer også til å påvirkes, ettersom skiftet i økonomien trolig kommer til å føre til en nedgang over tid i disse sektorene. 

Nye jobber overtar

Samtidig vil det skapes andre nye jobber som vil erstatte alt det tapte, og i noen modeller til og med føre til en total økning i antall jobber.

Som et eksempel viser rapporten til at nesten seks millioner mennesker allerede i 2012 var ansatt i fornybarsektoren, hvorav 1,7 millioner i Kina. Dette tallet nærmet seg allerede da antallet som er sysselsatt i kullsektoren.

"Veksten i sysselsetningen i lavkarbon-sektoren har fått lite oppmerksomhet når den industrialiserte verden har satt i gang lavutslippspolitikk", skriver komiteen.

Statistisk sentralbyrås fremskrivninger for antall ansatte i oljesektoren legger til grunn oljerisutviklingen og mengden ressurser. I oljeprisutviklingen ligger det forutsetninger om klimatiltak, men klimatiltak i seg selv er ikke med som en egen vurdering. 

Les også:

- Vi har fått en forskyvning i maktforholdet  

600 oljejobber borte i Hordaland

Store oppsigelser i Subsea 7

- Vil merkes ganske godt

– Det har skjedd fortere enn det vi trodde  

Mener Norge sitter på en gullgruve (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.