Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) drar i helgen til Berlin for å sanke støtte til et globalt mål om netto nullutslipp i 2050.

– Det blir en litt annerledes 17. mai, sier Sundtoft til NTB.

Hun ofrer den tradisjonelle feiringen hjemme i Norge i år. I stedet setter hun seg på et fly sørover grytidlig søndag morgen. Destinasjonen er Berlin, der Norge og EU sammen skal være vertskap for et uformelt ministermøte søndag ettermiddag. Om lag 15– 20 land som ønsker å gå foran i klimaforhandlingene, vil delta.

– Vi har for det meste invitert ministre fra små land som vil mye. Det er plukket ut to til tre land fra hver region i verden, forteller Sundtoft.

Dagen etter starter den såkalte Petersbergdialogen, som Sundtoft beskriver som én av de viktigste møteplassene for diskusjon om klima på ministernivå. Der vil rundt 35 land delta.

Nullutslipp

Samtalene i Berlin er ett av mange uformelle kontaktpunkter på veien mot den nye globale klimaavtalen som etter planen skal vedtas i Paris i desember.

Den nye avtalen vil i første rekke dreie seg om perioden fra 2021 til 2030, men Norge har tatt til orde for at den i tillegg bør inneholde et langsiktig globalt mål om netto nullutslipp innen 2050. Under møtene i Berlin vil Sundtoft gjøre et nytt forsøk på å få gehør for dette.

– Et slikt mål vil gi næringsliv og beslutningstakere klar beskjed om den omstillingen vi snakker om, sier hun.

Netto nullutslipp vil si at alle utslipp av klimagasser skal oppveies av tiltak som fjerner klimagasser fra atmosfæren, for eksempel ved opptak i skog eller gjennom fangst og lagring av CO2.

Klubbfølelse

Det er sjette gang Petersbergdialogen arrangeres, og tirsdag vil både Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president François Hollande delta. På plass er også Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius, som har fått i oppgave å lede forberedelsene fram mot det store klimamøtet i Paris.

– Dette er et ordentlig uformelt møte hvor du får vel så mye i pausene i møtet som når du sitter i egne én-til-én-møter, sier Sundtoft.

Hun forteller at hun under forrige møte fikk snakket med både sin kinesiske og sin amerikanske kollega i kaffepausen.

Det viktigste med slike uformelle møter er å skape en «klubbfølelse» for de landene som virkelig vil noe i klimaforhandlingene, mener Sundtoft.

– Hvis du skal ha en avtale der alle verdens land er med, må du ha noen mellomstasjoner hvor du samler dem som vil mer.

Utilstrekkelige løfter

Et nytt element i forhandlingene som nå pågår, er at alle land er blitt oppfordret til å legge fram sine nasjonale bidrag i god tid før møtet i Paris.

Aller helst ønsket FN å få bidragene inn i løpet av første kvartal, men den fristen var det kun Norge, EU, USA og et par andre land som overholdt.

Sundtoft håper flere land vil melde seg snart.

– Det er lov å håpe at noen flere kommer i Berlin og iallfall kunngjør når de har tenkt å komme med sine bidrag, sier hun.

Men at løftene kommer, er ikke nok i seg selv.

– Vi ser at summen av det land legger fram av klimamål, neppe blir tilstrekkelig for å nå togradersmålet, sier Sundtoft.

– Det er derfor det er så viktig å få inn et langsiktig mål i avtalen, slik at vi kan få en dynamikk som kan gjøre Paris-avtalen mer ambisiøs etter hvert. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.