Offentlige prognosemakere fra USA, Australia og Japan har de siste ukene bekreftet at værfenomenet El Niño er tilbake for første gang siden 2009/10, skriver Wall Street Journal.

Været i store deler av verden kan bli snudd på hodet, noe som kan få store og vidtrekkende konsekvenser.

Alle som produserer eller spekulerer i landbruksråvarer stålsetter seg nå ifølge avisen for både høyere priser og kraftige svingninger i råvareprisene.

FNs organisasjon for ernæring og landbruk, FAO, meldte i begynnelsen av juni ifølge Bloomberg News at vi kanskje vil oppleve en ekstrem utgave av El Niño som kan komme til å vare langt inn i neste år.

Australske meteorologer mener det er risiko for at årets El Niño kan bli gigantisk.

Den kraftigste El Niño noensinne sies å være den åtte måneder lange episoden i 1997/98 som krevde over 2000 menneskeliv. Ifølge National Geographic inneholdt denne energi tilsvarende over én million Hiroshimabomber og bidro til at 1998 lenge toppet oversikten over det varmeste på jorden globalt sett i moderne tid.

El Niño kan føre til at noen områder blir rammet av alvorlig tørke, mens andre vil oppleve usedvanlig kraftig nedbør. Begge deler kan få alvorlige konsekvenser for produksjonen av en rekke landbruksvarer som hvete, kaffe, te og sukker.

Analytikere i den nederlandske storbanken Rabobank spår at prisene kan bli sterkest påvirket for råsukker, hvete og såkalt Robusta-kaffe som brukes til instant kaffe. Ifølge banken vil det først og fremst ramme produksjonen i Vietnam, Indonesia, Australia og Brasil.

Norge vil i liten grad rammes direkte av El Niño, men vi risikerer en kaldere vinter neste år. Etter siste El Niño fulgte en iskald januar 2010 med temperaturer på Østlandet som var fem til åtte grader lavere enn normalt.

 

Les også:  - «Pause» i global oppvarming er en illusjon

 

Frykter at El Niño er under oppseiling

 

 

 


 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.