Statoils Generalforsamling vedtok i dag, med støtte fra Staten som største eier, at Statoil skal stressteste porteføljen opp mot klimamålene. Forslaget som er vedtatt er laget av de svenske AP-fondene, som skriver at det ønsker å støtte Statoil i forberedelsene på omveltningen til et lavutslippssamfunn.
Aksjonæren skriver at vaktsomme aksjonærer takket være forskningen til Mercer og Carbon Tracker nå er klar over den portfolio-risikoen politiske vedtak utgjør, og klar over risikoen for at prosjekter dte er investert mange penger i kan bli ulønnsomme og tas ut av drift, som følge av ny karbonpolitikk eller konkurranse fra annen energi, såkalte stranded assets.
Statoils generalforsamling sa imidlertid nei til et forslag fra Greenpeace og WWF om at «dersom evalueringen viser at Statoils portefølje ikke er forenlig med togradersscenariene, må Statoil presentere en strategi for å omstille porteføljen ved uttrekk av de mest karbonintensive prosjektene».
- Det viktigste er at Statoil faktisk gjennomfører en stresstest av prosjekter, eiendeler og strategier, og tar de nødvendige konsekvensene av dette raskest mulig. Det betyr som sagt at Statoil må ut av høyrisiko-prosjekter og begynne omstillingen til fornybarsamfunnet, sier Karoline Andaur, fungerende fagsjef i WWF.
- Dagens vedtak gir Eldar Sætre et solid mandat til å videreutvikle Statoil i fornybar retning og kutte ut dyre og klimaskadelige satsinger på dypt vann og i Arktis, i tillegg til den canadiske tjæresanden. Det gjenstår å se om han tør og vil benytte muligheten, sier Andaur
DN har tidligere skrevet at forslaget som nå er vedtatt innebærer evaluering av:
- Utslipp fra operasjoner i dag og hvordan selskapet kan redusere utslipp
- Statoils eiendeler, både i drift og reserver, knyttet til Det internasjonale energibyråets klimascenarioer.
- Hvordan bonusprogrammene til selskapets ledelse tar hensyn til et lavkarbonsamfunn.
- Lobbyvirksomhet knyttet til klimalovgivning.
Les hele vedtaket fra Statoils generalforsamling her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.