- Det er kritiske siste 24 timer eller så som gjenstår, men for øyeblikket ser det ganske lovende ut, sier professor lord Nicholas Stern ved London School of Economics (LSE).

Frem til klokken fem natt til fredag satt verdens klimaministre og diskuterte det utkastet til klimaavtale som ble lagt frem torsdag kveld.

Frankrikes klimaminister Laurent Fabius, som leder konferansen, har varslet at han vil legge frem den neste, og kanskje endelige avtaleteksten, lørdag morgen. Offisielt skulle konferansen avsluttes klokken 18 fredag, men det har hele tiden vært klart at partene ville komme til å trenge deler av helgen på å komme i mål.

Noe er nytt

Nicholas Stern, som har fulgt klimakonferansene de siste ti årene, mener noe er nytt ved årets konferanse.

- Atmosfæren og forholdet mellom partene er den beste jeg har sett på ti år. Jeg tror det skyldes to forhold. For det første en klar forståelse av den omfattende risikoen vi står overfor og for det andre en klar forståelse av hvordan vi kombinerer utvikling, fattigdomsreduksjon og klimaansvar. Vi ser nå mye bedre hvordan vi kan gjøre det, og det har vært et nøkkelelement for den samarbeidsviljen vi har sett her, sier Stern

Stern leder Grantham Research Institute ved LSE, og er kjent for å ha levert Stern-rapporten fra 2006, om sammenhengen mellom klimaendringer og økonomi.

Den avtaleteksten som nå ligger på bordet, sier at global oppvarming skal holdes godt under to grader og at man skal bestrebe seg på å begrense oppvarmingen til 1,5 grader. Utslippskuttene landene så langt har forpliktet seg til, er langt fra tilstrekkelige til å komme dit.

Teksten innebærer imidlertid klare formuleringer om at partene hvert femte år skal stramme inn sine klimaambisjoner. En slik femårsprosedyre for å øke ambisjonene har vært et viktig krav fra Norge under forhandlingene.

Signal til investorer

Stern mener teksten, slik den nå ligger, gir et veldig klart signal til verdens investorer.

- Teksten gir et klart signal om hvor vi skal. De som gjør investeringer nå, kan ha mye større tillit til at det vil være lønnsomt å gjøre lavkarboninvesteringer mens at karbonintensive investeringer innebærer en høy finansiell risiko. Det er et veldig godt signal, og jeg tror vi kommer til å se stor kreativitet, sterk innovasjon, høy investeringsvilje som et resultat, sier Stern.

I sin rapport fra 2006 Stern på at kostnaden for den økonomiske veksten ville være større av ikke å håndtere klimaendringene enn ved å  la temperaturen fortsette å stige. Han mener det i økende grad er blitt anerkjent blant partene at det ikke trenger være noen motsetning mellom økonomisk vekst og bærekraftig utvikling.

- Tidligere hadde vi en falsk motsetning mellom klimaansvar på den ene siden og vekst og fattigdomsreduksjon på den andre. En av de sterke holdningen fra denne konferansen handler om at det nå i økende grad er anerkjent at dette er en falsk motsetning, og teksten bærer med seg at du kan ha både bedre vekst og bedre klima, sier Stern. 

Han understreker at teksten så langt ikke er endelig, og at det fortsatt gjenstår mye.

- Det er ikke over ennå, men det ser lovende ut. Det blir en dag til eller så til å få dette gjennom, men for øyeblikket har teksten mange elementer som har reell verdi og som representerer et vendepunkt.

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.