- Å forlenge klima- og skogsatsingen vår er det beste bidraget Norge kan gi til klimaenighet i Paris og til kampen mot klimaendringene, sier Sundtoft i en pressemelding.

Den norske klima- og skogsatsingen ble etablert i 2008, og Stortinget har vedtatt at det årlig skal settes av tre milliarder kroner til formålet.

Satsingen går ut på at Norge betaler utviklingsland for å bevare regnskog. Regnskogen binder klimagassen CO2, og satsingen regnes som et av de mest effektive klimatiltakene.

Ministeren fikk ros og kake fra Regnskogfondet og Naturvernforbundet da nyheten ble annonsert på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

- Regnskogfondet og Naturvernforbundet er svært glade for at Norge fortsetter regnskogsatsingen frem til 2030! Initiativet vi tok i 2007 har virkelig båret frukter sier leder i Naturvernforbundet, Larst Haltbrekken.

Brasil innlemmet

Suntoft annonserte nyheten på en pressekonferanse sammen med koalisjonen av land som krever en ambisiøs klimaavtale.

Nytt fredag ettermiddag var at Brasil har sluttet seg til koalisjonen. Brasil er et stort regnskogland og en viktig mottaker av penger fra den norske regnskogsatsningen.

Sundtoft setter som forutsetning for forlengelsen av satsingen at skog i utviklingsland blir inkludert i en avtale fra Paris.

Etter det DN forstår innebærer ikke dette noe nytt sammenlignet med hva som står der i dag, men er lagt inn for å legge press på andre land for å få en avtale i havn.

- Jeg er glad for at vi nå har besluttet å videreføre satsningen. Vi vet at dette vil gi nytt momentum til skoglandenes innsats for å redusere sin avskoging. Klima- og skogsatsingen er Norges største og mest vellykkede internasjonale klimasatsing. Redusert avskoging og skogforringelse i utviklingsland er god klimapolititikk, god miljøpolitikk, og ikke minst god bistandspolitikk. Satsingen er internasjonalt anerkjent som et effektivt og konstruktivt bidrag både til internasjonal klimainnsats og innsatsen for å nå FNs bærekraftsmål, sier Sundtoft.

Uheldig

NTB skriver at Regnskogfondet har uttalt til Dagsavisen at det er «ekstra uheldig» at det er nettopp Norge som er først ute i verden med å få kvoter fra skog inn i en global klimaavtale.

– Å lage et kvotemarked for skog gir ikke mening, uttalte kampanje- og policyleder Nils Hermann Ranum i Regnskogfondet til avisen.

Dette er Sundtoft uenig i.

– En rekke regnskogland har vist vilje og ønske om å redusere utslippene fra avskoging. Klimaforhandlingene i Paris går nå mot slutten. Det er avgjørende for menneskehetens framtid at vi oppnår en god avtale, sa hun fredag ettermiddag.

 

Les også: Søkkrik investor kjøpte Monsen Røkke-leilighet

Disse topper lønningslisten fem år etter utdannelsen

Nye Apple TV: Slik den skal være

 

Se også:

Sjokolade for klima:

Sjokolade for klima
Med isbjørner og sjokolade kjemper de sivile organisasjonene med å få fokus for sine syn under klimaforhandlingene i Paris.
01:35
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.