De norske partnerne betaler over én milliard kroner for å overta 12,2 prosent av Kenyas nest største bank, Equity Bank, som er børsnotert i Nairobi. Banken spesialiserer seg på små- og mellomstore bedrifter og privatkunder.
Sjefen for Norfund, Statens investeringsfond for næringsvirksomhet i u-land, Kjell Roland, bekrefter at summen er over én milliard, men vil foreløpig ikke være mer spesifikk.
Med på kjøpet er også pensjons- og fondsselskapet KLP, Frederik Mohns Perestroika, Skagen-fondene og Kristoffer Stensruds familieselskap Solbakken. De dannet for to år siden investeringsselskapet Norfinance sammen med Norfund, for å investere i afrikansk finansieringsvirksomhet. Norfund kjøper 9,1 prosent av Equity Bank, mens Norfinance tar 3,1 prosent.
Afrikas beste
– Vi har aldri før kjørt en så grundig sjekk av et selskap vi har gått inn i, sier Roland, som mener Equity Bank er Afrikas beste bank. Han mener det er svært viktig at den har som mål å rette seg mot mindre bedrifter og privatpersoner, foreløpig i Kenya, Tanzania, Rwanda og Sør-Sudan.
Roland peker på at det store flertallet i disse landene ikke har tilgang til enkle banktjenester som innskudd og lån, som er avgjørende for at flere skal få delta i den kraftige økonomiske veksten som de siste årene har pågått i flere øst-afrikanske land.
– Det er mange små banker i området, men de er dyre og ineffktive med rentemargin på 12 prosent, skyhøyt over det vi er vant til i Norge og Europa. Målet er å få kostnadene ned og skalere opp tjenestene, sier Roland, som opplyser at Equity har 9,5 millioner kunder, og har økt med en halv million i året de siste årene.
Banken er solid representert i Kenya, med 7500 ansatte, men sikter på en økning særlig gjennom mobil bank.
Lite nytenkende
Selger er det amerikanske investeringsfondet Helios, som har sittet på 25 prosent, men nå er på vei ut.
Roland legger ikke skjul på at han har forsøkt å få med seg flere norske investorer på å kjøpe en større del av den kenyanske banken.
– I motsetning til svenske og danske, er norske institusjonelle investorer lite nytenkende, risikoaverse og preget av en ekstrem flokkmentalitet. De sier seg interessert, men når det kommer til stykket, tør de ikke prøve noe annerledes, sier Roland. Han trekker frem KLP og de andre partnerne Mohn og Stensrud som hederlige unntak.
– Denne typen banker driver med gammeldags bankvirksomhet og er lite integrert i det internasjonale finansmarkedet, og klarte seg derfor godt gjennom finanskrisen. Jeg mener risikoen i Øst-Afrika er lavere og forholdene lettere for utenlandske investorer, enn i land som Brasil, India og Kina, for ikke å snakke om Russland, sier Roland, som mener mange norske investorer ikke ser de store forskjellene mellom ulike afrikanske land.
Nummer tre
KLPs konsernsjef Sverre Thornes, venter seg god avkastning på de 150 millionene KLP så langt har satset på bank sammen med Norfund i Norfinance.
– Dette er den tredje afrikanske banken vi investerer i, og den klart største investeringen til nå, sier Thornes som sier seg glad for at han har kommuner og offentlige bedrifter som eiere som setter krav til ansvarlighet i pensjonsfondets investeringene.
KLP har i flere år også samarbeidet med Norfund om utbygging av sol- og vindkraft i Afrika, og nå også i Honduras. Her er innsatsen så langt 350 millioner kroner, men beløpet vil bli høyere etter at KLP besluttet å selge seg ut av kullselskaper.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.