Den amerikanske dollaren stiger til sitt høyeste nivå på seks måneder fredag kveld norsk tid, etter at at ferske tall viser at farten i amerikansk økonomi fortsatte å øke i fjorårets fjerde kvartal, er investorene fortsatt bekymret for at oppturen ikke kommer til å vare.

Økonomien har ikke vokst raskere på seks år.

Les også: Knallsterk vekst i USA

Sterkeste siden juli
Dollarindeksen, som veier den amerikanske dollaren mot en kurv med valutaene til landets seks handelspartnere, steg til 79,427 fredag, fra 78,875 torsdag.

Det er det høyeste nivået siden slutten av juli, og dollaren går nå mot sin andre uke på rad med opptur. Dollarindeksen har steget 1,8 prosent denne måneden.

Mot den norske kronen er dollaren nå på sitt sterkeste siden slutten av september, og en dollar handles nå til 5,91 kroner.

Euroen faller også mot dollar, og handles til 1,39 mot dollar, sammenlignet med 1,40 igår. Euroen ligger nå rundt sitt laveste nivå siden juni.

Blåst av banen
BNP-tallene som trigget oppgangen blåste ekspertene av banen, og sendte dollaren markert høyere, ifølge Kathy Lien i Global Forex Trading.

- Det kritiske spørsmålet er om de sterke amerikanske tallene tilslutt kommer til å føre til at dollaren kommer til å handles på økonomiske utsikter, og ikke risikoapetitt, skriver Lien i et notat, ifølge Marketwatch.com

Typisk skal positive tall knyttet til den amerikanske økonomien styrke dollaren, men de seneste månedene har dollaren imidlertid falt etter gode økonomiske tall fordi risikoapetitten da har økt for andre, mer risikofylte valutaer.

Økt frykt i Europa
At dette bildet nå ser ut til å endre seg, kan dollaren styrke seg videre.

- Vi ser fortsatt nedside i dollar-euro-kursen så lenge dette er i fokus. Økende frykt for Hellas sine gjeldsproblemer har i tillegg gått fra å være en likviditetsproblem på mellomlang sikt, til å bli mer akutt, skriver Citi i et notat.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.