Farten i amerikansk økonomi fortsatte å øke i fjorårets fjerde kvartal. Ifølge fersk statistikk fra myndighetene har ikke økonomien vokst raskere på seks år.

Det amerikanske bruttonasjonalproduktet (bnp) vokste med 5,7 prosent annualisert i løpet av kvartalet, viser statistikk fra det amerikanske handelsdepartementet fredag.

På forhånd var det ventet en vekst på 4,7 prosent, ifølge estimater innhentet av Bloomberg News.

Lagerbygging
Ifølge Marketwatch skyldes omtrent to tredjedeler av veksten i kvartalet, rundt 3,4 prosentpoeng, lageroppbygging.

- Veksten var omtrent som ventet, men det er lager som trekker og den effekten er nå langt på vei uttømt, skriver seniorøkonom Knut A. Magnussen i en oppdatering fra DnB Nor Markets.

På forhånd hadde DnB Nor et estimat på 6,1 prosent annualisert vekst i fjerde kvartal. Magnussen mener myndighetenes stimulansetiltak vil prege vekstutviklingen også i første halvdel av 2010.

- Men deretter må privat etterspørsel overta. Og så langt er det svak utvikling i denne etterspørselen, spesielt for investeringene, kommenterer Magnussen.

Han venter derfor moderat vekst for amerikansk økonomi fremover. 2,7 prosent i år og 2,3 prosent neste år.

- Vi avsluttet 2009 på en sterk måte, et ytterligere bevis på at den amerikanske økonomien er på bedringens vei. Det nåværende kvartalet startet ikke i like høyt tempo slik vi forstår det, men vi kommer ikke til å falle tilbake i resesjon, sa Stuart Hoffman i PNC Financial Services Group til Bloomberg før dagens tall ble kjent.

I forbindelse med bnp-tallene la handelsdepartementet også frem tall for forbruket. Ifølge dagens tall steg det private forbruket med 2,0 prosent i fjerde kvartal, mens det var ventet en oppgang på 1,8 prosent.

Større sluttetterspørsel
Makroøkonom Erik Bruce i Nordea Markets viser til at veksten i stor grad kom fra lagereffekter og finanspolitiske stimuli, men mener likevel at tallene var sterke.

- Det var bra vekst. Lagereffekter bidro med 3,4 prosent, men det var fortsatt 2,2 prosent i bidrag på sluttsalg. Det er etterspørselen. Det som skjer er at BNP kommer opp fordi bedriftene leverer mindre fra lager, men i tillegg til det vokser etterspørselen, sier Bruce.

- At det er bedre enn ventet vekst i etterspørselen er bra.

- Vårt syn er at vi fortsatt lever på en del midlertidige effekter. Lagereffekten er midlertidig, og vi har fortsatt effekter av finanspolitiske effekter på forbruket, sier Bruce.

Ifølge ham bidrar finanspolitiske stimulanser med rundt to prosent i fjerde kvartal.

- Den sammen med lagereffekten forklarer mye av oppgangen i økonomien. Begge disse faktorene må bort, og økonomien må stå på egne ben, derfor tror vi at det tar lang til før rentene komme opp, sier Bruce.

Ute av resesjonen
I tredje kvartal var veksten 2,8 prosent annualisert, ifølge reviderte tall som ble offentliggjort i november ifjor.

Fjerde kvartal ble det andre kvartalet på rad med vekst i USAs økonomi. Frem til tredje kvartal ifjor var økonomien gjennom fire kvartaler på rad med nedgang. Fjorårets tredje kvartal markerte dermed at USA teknisk sett var ute av resesjonen.

Les mer: USA ute av resesjonen

Svakt arbeidsmarked
Til tross for veksten i andre halvdel av 2009 endte på den positive siden, endte hele året med en nedgang på 2,4 prosent. Det er den største nedturen for amerikansk økonomi siden nedgangen på 10,9 prosent i 1946, ifølge Marketwatch.

Til tross for det kraftige comebacket i økonomien er det fortsatt svært tungt i det amerikanske arbeidsmarkedet. Nedgangen i sysselsettingen har riktignok bremset noe opp de siste månedene, og arbeidsmarkedsrapporten fra november ifjor viste en nedgang i sysselsettingen utenom jordbruket på moderate 11.000 personer.

I desember steg imidlertid jobbkuttene igjen da 85.000 amerikanere mistet jobben. Siden resesjonen offisielt startet i desember 2007 har mer enn syv millioner arbeidsplasser forsvunnet i USA.

Jobbkuttene toppet seg i januar ifjor da 741.000 arbeidsplasser forsvant.

Rørte ikke renten
Massive tiltak fra amerikanske myndigheter har vært med på å få hjulene i gang igjen i amerikansk økonomi . Denne uken valgte den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) å beholde styringsrenten i intervallet nær null.

Fed var likevel noe mer optimistisk til de økonomiske utsiktene i meldingen i forbindelse med rentebeskjeden onsdag.

Banken konstaterte at gjeninnhentingen kommer til å være moderat i en periode, noe som kanskje ikke kan synes å være en sterk tro på økonomisk vekst i fremtiden. Likevel er det mye sterkere enn i april ifjor der Fed sa at den økonomiske aktiviteten kommer til å være svak i en periode.

Les mer: Bernanke rører ikke renten (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.