Tall fra Nav viste at arbeidsledigheten for høyere utdannede hadde økt med 35 prosent i Telemark. Det fikk varselklokkene til å ringe:

Ifjor høst gikk Nav Telemark nye veier for å snu trenden og startet et samarbeidsprosjekt med Handelshøyskolen BI. En måned før endt kurs har to av de 14 deltakerne fått seg jobb. De andre er godt i gang med jobbsøkerprosessen.

Les mer om prosjektet her:
Til kamp mot ledighet

Et tilsvarende opplegg ble gjennomført i 2003. Da fikk alle de 15 deltakerne jobb etterpå. Prosjektleder Lisbeth Moland Håtveit ved BI Drammen har stor tro på at det samme kan skje også denne gang.

- Kurset gir deltakerne en tilleggskompetanse som sammen med relevant praksis vil øke muligheten for jobb, sier Håtveit til DN.no.

Prosjektet fortsetter
Allerede nå er det klart at prosjektet videreføres til høsten. Dermed skal altså flere høyt utdannede arbeidsledige få mulighet til en tilleggsutdanning innen fagområdet prosjektledelse.

Nataliya Flolid fra Ukraina opplever skoleringen som en suksess. Etter at praksisperioden hennes var over, fikk hun tilbud om fortsatt jobb på Fylkesopplæringskontoret i Telemark fylkeskommune.

- Læringskurven har vært bratt og spennende, sier den strålende fornøyde BI-studenten, som opprinnelig er utdannet ingeniør og har tilleggsutdanning innen sosialpsykologi fra Ukraina.

De fire siste årene hun jobbet i Ukraina var Nataliya Flolid personalsjef i et større selskap med cirka 1.200 ansatte. Men til tross for høy utdanning og god erf#229 fra arbeidslivet, fikk hun ikke jobbnapp i Norge. Nå er hun endelig ute av ledighetskøen.

 

- Full klaff
- Det er spesielt hyggelig at nettopp Nataliya har fått jobb, for dessverre er det fortsatt slik at fremmedspråklige sliter ekstra tungt i arbeidsmarkedet, bemerker Lisbeth Moland Håtveit.

Som en integrert del av et ettårig undervisningsopplegg, har studentene en lengre praksisperiode på cirka seks måneder. Før avtalen med praksisplass ble inngått, måtte Nataliya Flolid gjennom en vanlig intervjurunde.

- I tillegg til å vise engasjement og motivasjon, hadde hun også en meget god utdanning, sier fagopplæringssjef Hans Jacob Edvardsen i Telemark fylkeskommune.

Han sier det var full klaff på alle områder - derfor ble Nataliya Flolid tilbudt videre jobb.

På praksisbedrift-jakt
Til høsten ønsker BI seg enda flere praksisbedrifter fra Telemarksregionen.

- Det ideelle ville være å få kontakt med bedrifter som jobber prosjektrettet, der våre studenter kan ta i bruk sin nyervervede kunnskap. Med stadige endringer i teknologi, rammebetingelser og marked, så er prosjektarbeidsformen meget anvendbart for de fleste bransjer, sier prosjektleder Lisbeth Moland Håtveit.

Nye ledighetstall fra Nav fredag viser at arbeidsledigheten holder seg stabil, men at høyt utdannede fortsatt sliter med å få jobb. Akademiske yrker og ingeniør- og IKT-fag er med en økning på henholdsvis 22 og 20 prosent de to yrkesgruppene med sterkest vekst i ledigheten det siste året. I begge yrkesgruppene øker imidlertid ledigheten fra et svært lavt nivå.

Les mer her:
600 flere ledige

<b>- Ledighetstoppen nås i 2011</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.