Det norske havbruksselskapet Cermaq har sikret seg kontroll over 50,7 prosent av aksjene i den peruianske fiskemelprodusenten Copeinca, og vil by 59,70 kroner for resten av aksjene.
Dersom budet aksepteres vil samlet betaling for Coperinca vil bli 3,492 milliarder kroner, hvor 2,681 milliarder kroner vil bli betalt i kontant og resten med Cermaq-aksjer, opplyser selskapet i en børsmelding fredag.
Et samlet Copeinca-styre støtter Cermaqs bud.
Cermaqs oppkjøpsforsøk kommer etter at Copeincas kinesiske konkurrent China Fishery Group la inn bud på selskapet i februar i år. Budet, på 53,85 kroner per aksje, ble oppfattet som fiendtlig av Copeinca-styret. Styret har siden arbeidet for å få et konkurrerende selskap på banen.
Bygger seg ut i verdikjeden
- Med dette kjøpet bygger de seg ut i verdikjeden. De legger opp en lignende modell som Bakkafrost, med både laksemel og fiskeforproduksjon. Det er kanskje litt overraskende at man velger å gå denne veien i verdikjeden, sier Nordea-analytiker Kolbjørn Giskeødegård til DN.no.
Cermaq ekspanderte med et oppkjøp i Chile ifjor høst, med kjøpet av det chilenske oppdrettsselskapet Cultivos Marinos Chiloe for en selskapsverdi på 110 millioner dollar.
- Nå balanserer man denne ekspansjonen og ekspanderer innenfor forområdet i nabolandet Peru. Cermaqs eksponering i sør-Amerika blir vesentlig større.
- Hva synes du om prisingen?
- Prisen på rett under 60 kroner er grei nok i forhold til mitt kursmål på 60 kroner. Men man har gjort en emisjon i tillegg, så i et kortsiktig perspektiv er det litt dyrt. I et mer langsiktig perspektiv er prisingen imidlertid grei.
Sterk allianse
Cermaq er verdensledende innenfor produksjon av fiskefôr, mens Copeinca produserer de viktige innsatsfaktorene fiskeolje og fiskemel.
- Transaksjonen vil ytterligere støtte Cermaqs visjon som et integrert marinprotein-selskap, heter det i meldingen fra Cermaq fredag.
Flere av Copeincas største aksjonærer, blant annet Dyer Coriat Holding og Weilheim Investments, har inngått ugjenkallelige avtaler med Cermaq om å selge sine aksjer til kurs 59,70 kroner. 40 prosent betales kontant og 60 prosent betales med Cermaq-aksjer.
Ser store synergier uansett
Cermaq ser store synergier av sitt eierskap i Copeinca også om de ikke skulle få full kontroll over selskapet. Det sier finansdirektør Tore Valderhaug til TDN Finans fredag.
Selskapet har sikret kontroll over 50,7 prosent av aksjene, og vil i slutten av april lansere et bud på resten av aksjene.
-Dette er ugjenkallelig uten forbehold. Kommer det et høyere bud får de ikke kontroll, sier Valderhaug til TDN Finans.
Han sier at de ikke har vært dialog med andre aksjonærer i Copeinca foruten de som selger til Cermaq.
Valderhaug vil ikke si mye om China Fishery Group som tidligere la et lavere, fiendtlig bud på Copeinca.
Staten godtar utvanning i emisjon
Cermaq skal gjøre en tegningsrettsemisjon på 1,6 milliarder kroner. Næringsdepartementet har forpliktet seg til at staten vil tegne seg for en andel tilsvarende dagens eierandel i selskapet, som er på 43,5 prosent. Siden Copeinca-aksjene kjøpes med delvis oppgjør i Cermaq-aksjer vil statens eierandel i Cermaq derfor trolig bli redusert til mellom 40,0 og 40,5 prosent.
- Jeg ser på dette som en langsiktig investering og et steg videre i selskapets industrielle utvikling, sier næringsminister Trond Giske i en kommentar i en pressemelding fra departementet fredag.
Ifølge meldingen ønsker regjeringen at staten som aksjeeier skal støtte opp om finansieringen og godta at statens eierandel går noe ned. Regjeringens tilslutning gis med forbehold om at Stortinget gir sitt samtykke, at emisjonsvilkårene er akseptable og markedsmessige og at det ikke fremkommer ny vesentlig informasjon frem mot ekstraordinær generalforsamling.
- Cermaq vil kunne styrke sin strategiske posisjon og få en sikrere tilgang til råvarer og en mer integrert verdikjede, sier nærings- og handelsminister Trond Giske i en kommentar i meldingen.
Folketrygdfondet, som har en eierandel på 5,4 prosent i Cermaq, er også positive til emisjonen, melder TDN Finans.
ABG Sundal Collier og DNB Markets er tilretteleggere av emisjonen mens ABG Sundal Collier er Cermaqs finansielle rådgiver.
LES MER:
I dag kan bli starten på en ny nedtur i USAs økonomi
17,5 milliarder til fylkesveiene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.