Den viktigste begivenheten for rente- og valutamarkedene denne uken er rentemøtet i Federal Reserve i morgen, tirsdag kveld. De aller fleste venter rentekutt, og spørsmålet er hvor mye renten blir kuttet.

Uttalelser fra den amerikanske sentralbanken i forbindelse med uroen i kredittmarkedene og boligmarkedet har i stor bidratt til troen på at styringsrenten kuttes fra dagens nivå på 5,25 prosent. Uroen førte også til at Fed kuttet sin diskontorente tidlig i august, der sentralbanken pekte på at markedsforholdene hadde svekket seg siden det forrige rentemøtet. Senere har særlig en svak arbeidsmarkedsrapport bidratt til forventningene om rentekutt.

I en undersøkelse Bloomberg News har foretatt venter flertallet av økonomene at renten kuttes med 25 punkter. I rentemarkedet prises det imidlertid nå inn rundt 58 prosent sannsynlighet for at Fed kutter renten med 50 punkter, mens det for bare en måned siden ikke var priset inn noen sannsynlighet for dette.

Nordea Markets tror Fed kutter med kun 25 punkter fordi sentralbanken normalt går gradvis frem, samtidig som sentralbanken vil unngå å signalisere "panikk". I tillegg unngår de også økt bekymring blant Fed- medlemmene om at de er i ferd med å redde markedet, som kan føre til høyere risikoappetitt fremover.

Renten på det tiårige norske statsobligasjonslånet NST 472 endte opp fire punkter til 4,73 prosent, mens differansen til tilsvarende tyske renter var på 56 punkter. Kronen ble notert til 7,7949 mot euro og 5,6190 mot dollar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.