Norge fulgte ikke opp Trumps formaninger
Regjeringen er på sidelinjen mens EU-land satser milliardbeløp på mikrochips.
Under Donald Trumps første presidentperiode fikk amerikanerne Europa til å skjønne alvoret: Det er en sikkerhetspolitisk sårbarhet å være avhengig av sensitiv, kinesiske teknologi, men også komponenter som blir produsert i land tett opp til Kina, slik som mikrobrikker i Taiwan. TSMC, Taiwan Semiconductor Manufactoring Company, er giganten på området.
Under Covid-pandemien ble erkjennelsen forsterket. I 2020–2021 oppsto den såkalte «chipskrisen». Det ble manko på mikrobrikker. Det ble et politisk mål for USA, men også europeiske land, å flytte produksjon av de mest avanserte mikrobrikkene til Vesten, fordi det de er så avgjørende for store deler av økonomien. På Taiwan produseres 60 prosent av alle mikrobrikker, og 90 prosent av de mest avanserte brikkene.
USA og EU satset fra nå av i en helt annen skala. EU brukte både lovregulering og teknologisatsing for å sikre bedre strategisk autonomi, mer kontroll over teknologien, men også for å sikre bedre konkurransekraft. 3,6 milliarder euro er hittil bevilget fra EU og medlemslandene for å få frem forskjellige fasiliteter og pilotlinjer. For å utløse EU-finansiering forutsettes nasjonal medfinansiering.