Det kan ikke være lett å være Sigve Brekke akkurat nå. Telenorsjefen har siden han tiltrådte toppjobben i et av landets største og mektigste selskaper i høst lagt ansiktet i alvorlige folder, og tatt rollen som etisk ansvarlig ryddegutt. Og det har han gjort ganske bra: Alle kort på bordet, Aaser og Baksaas ut av selskapet, permitteringer av Telenoransatte som har hatt med Vimpelcom å gjøre, innleie av konsulentbyrå for å «snu hver stein».

Under radaren har journalister i det økonomiske tidsskriftet Kapital også snudd noen steiner. Resultatet står å lese i utgaven torsdag. Avisen avdekker at Brekke i en årrekke har skrytt på seg utdannelse han ikke har. I perioden 2004 – 2014 har Brekke oppgitt i sitt cv at han har en «Bachelors Degree, Business Administration, Telemark College.» I virkeligheten fikk han aldri noen grad fra distriktshøgskolen i Bø. Til det mangler han to vekttall. Og graden han ville ha fått hadde uansett vært toårig «høyskolekandidat», ikke treårig bachelor.

Kapital avdekker mer, som for eksempel at i søknadsbrevet Brekke som statssekretær skrev til Harvard i 1996, også påberopte seg en «Degree in Agricultural Sciences», og at han ved flere tilfeller etter 2008 har lagt til nok en fiktiv bachelorgrad på CV-et sitt, nemlig Norwegian School of Management, Bachelor’s degree Management. Her viser det seg at Brekke tok noen enkeltstående kurs på BI i Drammen, men at det aldri var i nærheten av en full Bachelor.

Vi har sett langt mer alvorlige cv-jukssaker enn dette. Tidligere sjef i Statens Autorisasjonskontor for Helsepersonell (Safh), Liv Løberg, stjal papirer og kopierte vitnemål fra skoler hun aldri hadde gått på. Det ble hun tiltalt og idømt fengselsstraff for. Pyntejuks à la Brekke er nok langt mer utbredt. Noen småkurs her blir til en grad der, au så vanskelig å oversette – vi skriver bachelor- det forstår alle hva er.

Løberg mente det var urettferdig at hun ble forbigått av andre kandidater bare fordi de hadde papirene i orden. Hun argumenterte med at hun var en like god leder som dem. Det kan selvsagt være helt riktig, sett bort fra en temmelig avgjørende ting: Hun hadde den leie uvanen at hun løy og trikset der andre svettet seg til resultater.

Det er selvsagt ikke de to vekttallene eller om han har en tilleggsgrad i management som avgjør om Brekke etter flere tiårs erfaring som toppleder er rette mann til å lede Telenor. Han kom jo også etterhvert inn på Harvardmasteren grunnet at eksepsjonell arbeidserfaring gjorde opp for mangel på formalkompetanse. (Så allerede i 1996 var Brekke klar over at hans utdannelse fra Telemark ikke holdt som en bachelorgrad). Det er hans lemfeldige omgang med sannheten som sår alvorlig tvil.

I Kapitals åttesiders oppslag om Brekkes CV-bløff følger vi en samfunnstopp som går fra full fornektelse til noe som ligner på innrømmelser. Han husker ikke helt, det er vanskelig å oversette navnet på norsk utdannelse til engelsk, han burde nok ha korrigert tekstene i årsrapportene da han fikk dem til gjennomlesning, han tar det fulle og hele ansvar, men det forblir uklart hva han egentlig har gjort feil, og ihvertfall er det ikke  gjort med overlegg. Og torsdag går Telenors informasjonssjef ut og bekrefter feilaktig CV.

Men her kommer kanskje ikke legge-seg-flat-trikset til å holde. Til alt overmål er Telenor inne i den dypeste tillitskrisen i selskapets historie, og bakser vilt for å rydde opp og fremstå med troverdighet i Vimpelcomsaken. Uansett om selskapet befant seg i en friksjonsfri fløyelseperiode ville en slik avsløring vært et stort problem.

Toppsjefens forsikringer om at her skal vi «snu hver stein» og «komme til bunns» vil få en uutholdelig hul klang. Den kan Telenor neppe leve godt med.

Les alt om CV-saken her:

- Høres ganske merkelig og ganske utrolig ut

Brekke bekrefter feilaktig cv

Kapital: - Telenor-sjefen bløffet om høyskolegrad

 

Se DN TV: Sigve Brekke nekter juks

Sigve Brekke nekter juks
Konsernsjef i Telenor Sigve Brekke mener han ikke har jukset med sitt CV.
01:26
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.