Kommunal Rapport har gjort en opptelling etter at alle fylkesmennene har gitt sin tilråding til Kommunaldepartementet. Her kommer det frem at 60 kommuner foreslås slått sammen, eller får en sterk oppfordring om å skifte standpunkt før nyttår, selv om kommunen har sagt nei til sammenslåing.
Halvparten av forslagene om tvang kommer i Akershus, Møre og Romsdal og Nordland.
I Hedmark, Oppland, Vestfold, Hordaland og Nord-Trøndelag er det ikke foreslått noen bruk av tvang.
I en del av kommunene som nå ifølge fylkesmennene skal tvinges sammen, foreligger det intensjonsavtaler - som senere har blitt stoppet.
De ulike forslagene innebærer at det skal bli 321 kommuner fra 2020, langt flere sammenslåinger enn det som er vedtatt frivillig. Regjeringen skal til våren legge frem sin proposisjon om kommunestruktur. Deretter skal den behandles i Stortinget.
- Tallet på kommuner blir betraktelig redusert dersom det blir tvang. Det blir spennende å se hvorvidt regjeringen går videre med rådene når de skal legge frem sitt forslag for Stortinget, og i neste omgang hva Stortinget gjør, sa forsker Yngve Flo ved Uni Research Rokkansenteret til NTB mandag.
Det er en politisk risiko for regjeringen å ta med anbefalingene om tvang videre i prosessen, påpeker han.
Følg markedene med DN Investor
Hør DN-podcasten om at penger er gratis: Rentenivået er unormalt lavt, og økonomene har ikke filla peiling på hvorfor. DNs utgavesjef Terje Erikstad og makrojournalist Einar Takla diskuterer med finansjournalist Marte Ramuz Eriksen hva som skal til for å få Øystein Olsen og andre sentralbanksjefer i zen.
Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.