Fram mot 1. juli skal 162 kommuner landet rundt avgjøre om de skal slå seg sammen med andre kommuner for å enten bli litt større eller inngå i en storkommune.
Prosessen har ikke akkurat gått på skinner. Mange har sagt nei til sammenslåing, og i de kommunene som har valgt folkeavstemning, er deltakelsen svært varierende, fra langt under 20 prosent til opp mot 75 prosent.
Går som planlagt
Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) er likevel ikke urolig for at prosessen ikke skal gå videre som planlagt.
– Jeg registrerer at resultatene er sprikende. Noen steder har fått et klart råd om å si ja, andre om å si nei. Debatten om hvordan de skal rigge seg for framtiden pågår fortsatt over hele landet, og jeg har tiltro til at lokalpolitikerne nå i neste omgang viser lederskap og foretar de riktige vurderingene, sier Sanner til NTB.
Både regjeringen og Sanner ville ha foretrukket at kommunene benyttet innbyggerundersøkelser istedenfor folkeavstemninger.
– Det ville gi et mer representativt utvalg og et bedre beslutningsgrunnlag. Det er kommunene selv som har valgt å avholde folkeavstemninger, sier Sanner.
Han understreker at det nå er opp til lokalpolitikerne selv å ta et selvstendig ansvar og ta innbyggernes råd med i vurderingen når avgjørelsen skal tas.
Både regjeringen og Stortinget vil at sammenslåingsprosessen er basert på frivillighet, men har samtidig mulighet til å gå inn og vedta sammenslåinger.
Ikke mer tidsbruk
Kommunalministeren har tidligere åpnet for at kommuner som trenger mer tid på å komme fram til en løsning frivillig kan få en liten utsettelse via fylkesmannen, men er samtidig klar på at hovedprosessen vil gå som planlagt.
– Vi har diskutert behovet for sammenslåinger siden 90-tallet, med bakgrunn i at mange kommuner er for små for de oppgavene de har, særlig med tanke på omsorgstjenester. Større kommuner vil kunne begrense sentraliseringen, mener han og understreker at 1. juli er siste frist for frivillig sammenslåing.
Deretter er det landets fylkesmenn som overtar stafettpinnen. Stortinget får saken til behandling neste vår, hvis alt går som planlagt.
– Respektløst
SVs Karin Andersen legger ikke fingrene imellom når hun kritiserer kommunalministeren.
– Sanner viser mangel på respekt for folk når han ikke tar inn over seg at folk sier nei eller er likegyldige, sier Andersen.
Hun er ikke enig i Sanners argument for at større kommuner vil være positivt for å unngå sentralisering.
– De tunge sentraliseringstrendene snus ikke av kommunesammenslåing, tvert imot, vil de forsterkes, sier hun, og mener at Sanners iver etter å gjennomføre sammenslåingen som planlagt er et «råkjør som har gjort at han har kjørt reformen i grøfta».
Mandag er det hele 31 kommuner i seks fylker som arrangerer folkeavstemning om kommunesammenslåing.
Les også:
Oljeserviceselskap raser på børsen
Oljegigant sparker tusenvis av ansatte
Døråpner for gründere i New York
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.