Eiendomsskatt er kampsak ved Oslo-valget. Ap vil ha den - først på bolig, ett år senere på næringseiendom.  Høyre stritter imot.  Men store bedrifter skjelver ikke over utsiktene til  ny nærings-skatt:

Konsernsjef Steinar Sønsteby i dataselskapet Atea med 800 ansatte og 15 000 kvadratmeter lokaler i hovedstaden skjenker ikke saken en tanke.

- Vi konkurrerer med virksomheter med samme rammebetingelser. Nærhet til kunder, rekruttering av kompetanse og samferdselstilbud er viktigst. Forretningsmessig har vi ikke vurdert denne skatten i det hele tatt, sier Sønsteby. Han avviser også at relokalisering til nabokommuner uten eiendomsskatt er aktuelt.

- Selv om vi nå vurderer nye lokaler, sier han.

Hydro – med 75 000 m2 lokaler i Oslo – er like avslappet:

- Skatter, avgifter, tilgang på kompetanse og totale rammevilkår er del av totalbildet når vi vurderer investeringer. Isolert sett vil ikke eiendomsskatt være avgjørende i dette bildet, sier informasjonsdirektør Halvor Molland.

- Meget beskjeden

Investor og administrerende  direktør Christian Ringnes  liker ikke skatten.  Men i starten frykter  han hverken  særlig   inntekts- eller verdifall i Eiendomsspar AS store portefølje:

- For Eiendomsspar vil den umiddelbare effekten av eiendomsskatt være meget beskjeden, vi har i flertallet av våre kontrakter kontraktfestet rett til å viderefakturere eventuell eiendomsskatt til leietakeren. Det vil vi selvfølgelig gjøre.  Effekten av eiendomsskatt på verdien  av næringseiendom vil i utgangspunktet være meget beskjeden, fra null til et par prosent negativ. forteller Ringnes til DN.

Ifølge Ringnes blir det mer minus etterhvert:

- Innføres først eiendomsskatten blir den garantert skrudd til over tid, og da blir det negative verdiutslaget større. Det som er det alvorlig negative med skatt på næringseiendom, er at en ny skatt svekker det næringslivet som vi alle, ikke minst eiendomsbesitterne, er helt avhengige av for å kunne overleve på lengre sikt, mener Ringnes.

Formuesskatt verre

Ivar Koteng er aktiv i eiendom, sjømat og noe industri med base i Trondheim.

- Kynisk sett skulle jeg kanskje si at jeg er opptatt av eiendomsskatten. Vi betaler noen millioner. Men vi konkurrerer jo på like vilkår. Formuesskatten er langt viktigere, jeg vil si direkte ødeleggende. Der har det skjedd lite, sier Koteng.

– Eiendomsskatten har en ganske høy kostnad – vi har mye næringseiendom. Det vi har fått i lettelse i formuesskatt tas i grunnen igjen lokalt, sier Paul Christian Rieber, leder i bergenske G C Rieber.

- Men det trengs et løft i skolen. Og jeg har ingen tro på nye «piruetter» i Bergen, at skatten blir borte, legger han til.

Gunnar Wilhelmsen, lokal næringslivsleder i Tromsø og Harald Espedal, eksdirektør, investor og styreleder fra Stavanger legger heller ikke vekt på eiendomsskatten i byene:

- Eiendomsskatt har nesten ingen betydning for meg. Det viktigste fra politikerne er forutsigbarhet. Men her avgjøres det meste sentralt. Så må kommunene ikke pålegges flere oppgaver uten at penger følger med, sier Wilhelmsen.

- Jeg kan ikke huske sist jeg traff en næringslivsperson som hadde eiendomsskatt som tema, sier Espedal.

Felles for alle disse er at de er helt uten tro på at deres byer avvikler sin lokale eiendomsskatt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

0-100 på sekunder for privat leiebil

Meglerhus: Venter dyreste svenskekrone på 23 år

Toppsjefen i et av Norges største selskaper:  - Jeg håper det sender et signal om hva jeg ønsker å oppnå

Se DNtv: Alt du trenger å vite for å velge riktig sko

Slik velger du riktige sko
Hvilke sko skal man kjøpe?
02:49
Publisert: