- PR-bransjen skal være opptatt av åpenhet, men det er ikke alle som er like åpne av oss. Lukkemuskelen er sterkere. Da lurer man jo alltid på om vedkommende har noe å skjule, sier Hans Geelmuyden etter pr-bransjens årsmøte, der han ble valgt som nytt styremedlem i bransjeorganisasjonen KOMM.

Geelmuyden snakker generelt om åpenhet i bransjen, men har uttalt seg klart og tydelig om den siste ukens debatt rundt First House' Kina-interesser og partner Morten Wetlands kronikk i DN.

Ber om redegjørelse

Han mener First House-sjef Per Høiby bør gi en skriftlig redegjørelse om saken. Høiby har foreløpig sagt han vil gi en muntlig redegjørelse på neste styremøte.

I dag ble det vedtatt å opprette et etikkråd, som skal behandle eventuelle klager og gi sin konklusjon til styret. Rådet er likevel bare et mellomledd. Klagesakene behandles først i styret, som også fatter endelig vedtak. Både rådets og styrets konklusjon i saken vil imidlertid bli offentliggjort på KOMMs nettsider.

- Vi har lenge jobbet for å få på plass et rådgivende organ utenfor styret, og dette vil bety en betydelig forbedring for bransjen, sier styreleder i KOMM Morten Wolsdal og trekker frem at det vil være full åpenhet rundt både styrets og rådets konklusjon.

Kastet ut pressen

Åpenhet så imidlertid ikke ut til å stå på agendaen på kveldens årsmøte, da pressen ikke fikk være til stede under behandlingen av punktet om etablering av etikkråd.

Årsmøtet vedtok at rådet skal bestå av Kai Krüger Henriksen fra Veidekke, Abelia-advokat Linda Leiro Egseth og byrårepresentant Trond Albert Skjelbred fra Nor-PR.

- Det er viktig å ha to eksterne medlemmer i rådet, mener Woldsdal.

Dersom styret kommer til at det er begått et alvorlig brudd på de etiske retningslinjene, og ønsker å ekskludere et medlem fra foreningen, fremmes dette som en sak på ekstraordinært årsmøte.

Woldsdal mener dette er «bedre prosedyre» enn klagesaker hittil er møtt med - kun med behandling i styret. Det tre siste årene har styret behandlet to slike saker.

Kina kan bli prøvesten

First House' "Kina-sak" kan komme opp til behandling i etikkrådet. 
Geelmuyden er glad for at Høiby selv har tatt initiativ til å redegjøre for «Kina-saken». Som helt fersk styremedlem er Geelmuyden spent på redegjørelsen på styremøtet i midten av juni. 

- Jeg er særlig spent på hvordan han forsvarer saken i forbindelse med punkt 2i, sier han og viser til pressens etiske regelverk.

Punktet lyder: «Medlemmer og rådgivere skal lære åpen om sin rolle og hvem man representerer, når man opptrer som aktør på oppdragsgivers vegne i offentligheten»

Per Høiby vil ikke kommentere om «Kina-saken» kan komme til å bli behandlet i etikkrådet.

- Jeg har tilbudt meg å gi en redegjørelse på neste styremøte, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.