De fleste av oss kommer nok hjem fra ferien med flere bilder fra utflukter enn fra stranden eller båtturen. Vanlige kameraer er helt enkelt ikke gjort for fukt og sand, for ikke å snakke om å dyppes i vann. Derfor er kameraer som tåler det meste de perfekte reiseselskapene på sommerferien.
Selv om spesifikasjonene på disse kameraene sier at man kan dykke med de, så betyr ikke det at de er hensiktsmessige for nettopp dette. Så fort man kommer mer enn noen meter ned er forholdene for fotografering nemlig ytterst vanskelige, og da trenger man bedre utrustning enn dette. Disse kameraene passer derfor best om man ligger og flyter med snorkel, eller helt enkelt befinner seg ved bassenget. Det at kameraene tåler dypet gir derimot kameraet en større sjanse til å overleve om man skulle være uheldig å minste det i vannet fra båten.
Testkriterier
Vi ba kameraprodusentene om deres nyeste holdbare kameraer, hvor kravene var at de skulle klare flere meter under vann og å kunne mistes fra normal høyde. Kameraene ble først testet i studiomiljø, så fikk de følge med ut i virkeligheten der vi testet hvor hurtig de startet, hvordan de klarte å fokusere og hvordan de klarte blandet lys og dype skygger. Her førte vi også opp hvor lette de var å bruke. Til slutt ble det tatt bilder en halvmeter under vann. Alle bildene ble senere gransket på en kalibrert skjerm og karakter ble gitt. Etter en helhetsbedømmelse hvor vi også tok hensyn til prisen, ble det satt en totalkarakter.
Fujifilm FinePix XP30
Et steg frem
Et holdbart kamera med luksusfinesser til lav pris, men bildekvaliteten har dessverre ikke blitt oppgradert.
Sist år var vi ikke spesielt imponert over XP10 som føltes billig og ga et dårlig resultat. Men nå har Fujifilm hevet terskelen med et mer påkostet kamera som i det minste på papiret, har utbedret at hva vi klagde på. En bedre byggekvalitet og enklere håndtering er gode nyheter. Selv holdbarheten er nå så bra som man kan forvente, men vi er litt tvilsomme til lukkingen av lukene. Enkel opplasting av bilder til nettet er praktisk, og GPS gir en luksusfølelse på et såpass rimelig kamera, selv om det tapper batteriet. Dessverre holder ikke bildekvaliteten mål med ujevn skarphet og mye bildestøy så fort lyset minsker, noe som blir ekstra tydelig under vann.
Les full test av Fujifilm FinePix XP30 på Lyd & Bilde
Olympus Tough TG-610
Vellykket kompromiss
Med bra bildekvalitet til en lav pris kan man leve med at ikke alt er perfekt på Olympus TG-610.
Dessverre var ikke toppmodellen TG-810 tilgjengelig da vi utførte testen. Den har bedre holdbarhet enn TG-610 og har dessuten GPS. Førsteinntrykket er at det er langt fra samme panservogn i konstruksjonen, men på andre siden er TG-610 også et betydelig billigere kamera. Sammenlignet med siste års 8010-modell virker den ikke like robust, men vil man ha det finnes TG-810. Det innebærer imidlertid at prisen er betydelig mer overkommelig. Skjermen har blitt mye bedre og 3D-foto er kult å leke med. Bildekvaliteten har også blitt riktig bra, selv om det fortsatt er problemer med bildestøy. Det eneste vi egentlig har å klage på er den irriterende styrespaken som gjør håndteringen unødvendig vanskelig.
Les full test av Olympus Tough TG-610 på Lyd & Bilde
Panasonic Lumix DMC-FT3
En fortsatt triumf
Den har fått flere finesser og lavere pris, men samme gode bildekvalitet preger Panasonics nye modell DMC-FT3.
Panasonics FT-serie har vunnet våre tester av tøffe kameraer to år på rad, og har ikke hvilt på laurbærene siden sist. I år har man slanket prisen, men likevel lykkes med å gjøre kameraet enda mer holdbart. Man har dessuten lagt til full HD-filming, 3D-foto og GPS. Det eneste minuset i protokollen er at det ikke er riktig like brukervennlig. Men det kan vi tilgi når vi ser at bildekvaliteten fortsatt er like bra. Fargene og skarpheten er utmerkede, og det klarer seg riktig bra i dårlig belysning. Det er bare under vann det ikke er best.
Les full test av Panasonic Lumix DMC-FT3 på Lyd & Bilde
Pentax Optio WG-1
En skuffelse
I jakten på lavere pris og imponerende spesifikasjoner er det i blant feil saker som prioriteres.
Pentax er blant de mest erfarne i denne testen til å bygge holdbare kameraer. Fjorårets W90 ble beste kjøp, men WG-1 er vi ikke like forelsket i. Det er selvsagt bra at man har lykkes med å gjøre det enda mer holdbart og at prisen har blitt justert ned. Men når det resulterer i dårligere bildekvalitet hadde det heller fått koste litt mer. Man får heller ikke noen av de lekre finessene som konkurrentene er så stolte av. Selv om det ser tøft ut, og vi liker det grepsvennlige formatet, så sitter knappene dårlig plassert, noe som er irriterende i ekstreme situasjoner.
Les full test av Pentax Optio WG-1 på Lyd & Bilde
Ricoh G700
Proffkameraet
Et kamera for redningspersonale og som til tross for oppdaterte finesser ikke passer vanlige folk.
Det er nå to år siden vi testet G600, og nå er det dags for den oppdaterte G700-modellen. Liksom sin forgjenger er det her et arbeidsverktøy som er bygd for å gjøre jobben heller enn å se pen ut. For å dra paraleller til mobilverdenen så er ikke dette akkurat noen smarttelefon, snarere en gammel og solid GSM-telefon med store knapper og bra batteritid som man trenger for å jobbe, ikke leke. Kameraet føles klumpete, har ingen smarte finesser og bildekvaliteten blir ikke særlig bra, men på den andre siden overlever det slag og ulykker i årevis. Derfor er dette ikke noe kamera for privatpersoner, men for folk som trenger dokumentasjon i felten.
Les full test av Ricoh G700 på Lyd & Bilde
Sony Cybershot DSC-TX10
Partykameraet
Om ferien innebærer ville fester fremfor eventyr vil TX10 sikkert komme hjem i bedre form enn du.
TX10 er et ganske et unikt vanntett kamera i og med at det er blant de første av denne typen med pekeskjerm. Det er også betydelig slankere enn konkurrentene, til tross for samme holdbarhet. Vi stiller likevel spørsmålstegn ved hvorfor Sony har utstyrt et slikt kamera med trykkfølsom skjerm. Er det kaldt vil man ikke ta av seg hanskene, og ligger man ved bassenget så fungerer ikke pekeskjermen. Kanskje er det et kamera for festløver snarere enn eventyrere? Det er overlegent det mest lommevennlige og overlever å bli mistet på dansegulvet og å få en øl over seg. Da gjør det kanskje ikke så mye at bildekvaliteten bare er OK og ikke mer.
Les full test av Sony Cybershot DSC-TX10 på Lyd & Bilde(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.