Erik Solheim støtter hverken SV-leder Audun Lysbakkens problematisering av kronprinsparets politiske engasjement eller den generelle motstanden mot kongehuset. I dagens DN sier Frps nestleder Per Sandberg at «kronprinsparet står på venstresiden i norsk politikk» og at det vil gjøre flere til republikanere. Både han og næringsminister Monica Mæland (H) er eksempler på høyresidens ukjente republikanere som er intervjuet i boken «Republikken Norge, skrevet av DNs kommentator Kjetil Bragli Alstadheim.
– Jeg har den største respekt for både kronprinsen og kronprinsessen. De fremfører globale verdier som deles av FNs generalsekretær, USA og Kinas president. Jeg oppfatter at statsministre og presidenter i nær sagt alle land er enig om å trappe opp kampen mot klimaendringer og fattigdom, sier Solheim, som i dag leder OECDs utviklingskomité DAC.
Som Kong Haakon
Han trekker parallellen til Kong Haakons innsikt på tredvetallet.
– Kong Haakon leste Hitlers Mein Kampf og forsto bedre enn de fleste truselen Norge og verden sto overfor. Derfor kunne han ta de riktige beslutningene for landet i 1940. Kronprinsparet lever og ånder for de største spørsmålene i vår tid. Hva i all verden skal de ellers skal snakke om? spør Solheim.
Han støttet i sin tid sitt eget partis forslag om republikken Norge. Nå har han skiftet syn.
– Når du ser noe virke, la det være. Fiks det som ikke virker. Det norske monarkiet virker veldig godt. Hvorfor i all verden gjøre noe med det? Den dagen folk ikke vil ha kongehuset, kan vi snakke. Inntil da har vi mange nok problemer å løse i Norge, sier Solheim.
– Du ser ingen problematiske sider ved kongehusets engasjement?
– Nei, kamp mot klimaendringer og fattigdom deles av et bredt flertall på Stortinget og har bred internasjonal forankring, sier Solheim.
To hatter
Carl Erik Grimstad, statsviter og forfatter av en rekke bøker om kongehuset, påpeker overfor DN at kronprinsparets engasjement og sosiokulturelle bakgrunn er overrepresentert blant folk som er republikanere.
– Hadde ikke kronprinsparet vært kongelige, ville de vært republikanere, sier Grimstad.
Han er derfor ikke enig med Per Sandberg om at engasjementet for klima og fattigdom vil gjøre flere til republikanere.
– Det som vil endre holdningen er større oppmerksomhet om selvmotsigelsene i engasjementet deres. Hvordan rimer det å snakke varmt mot fattigdom, mens en bærer vesker til hundre tusen kroner? Og Mette-Marits reise til India for å hjelpe vennenes surrogatbarn strider mot norsk erklært politikk. Det illustrerer mer enn noe annet dilemmaet de står i. For de aller fleste er det vanskelig å ha to hatter på samtidig, særlig når den ene er en tiara, sier Grimstad.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.